Izvor: eKlinika.rs, 21.Jan.2021, 12:06

Kada se koža ošteti i na licu pojave fleke, probajte nar

Nar je jedan od najboljih prijatelja ženske kože jer ima odlično dejstvo protiv starenja, poboljšava teksturu kože, ali i pospešuje proizvodnju kolagena i elastina. Baš zbog ovakvog dejstva postao je neizbežan aktivni sastojak kozmetičkih formula za negu zrele kože. Poslednjih godina svrstan je u kategoriju „super hrane“ jer je utvrđeno da je ovo voće veoma delotvorno za celokupno zdravlje.
Podrška imunološkom sistemu Stigao iz daleke Persije, poznat je još od davnina po >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << lekovitim prednostima i odličnom učinku na lepotu, a i simbol je prosperiteta i obilja u mnogim kulturama. Poštovan ne samo kao važan izvor hrane (bio je obavezno voće u faraonovoj palati), nar je korišćen i u medicinske svrhe. To danas potvrđuju i savremene naučne studije koje pokazuju da je ovo crveno voće ili „jabuka sa semenkama“ sa svojim sočnim bobicama bogata obiljem zdravstvenih blagodati. Razne studije ukazuju da sok od nara pomaže u podršci imunološkom sistemu i podstiče zdravu cirkulaciju krvi, kontroliše loš holesterol, održava arterije čistim, smanjuje rizik od srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara, kao  i rizik od pojave određenih karcinoma.
„Popravlja“ oštećenu kožu Nar je moćno voće bogato polifenolima poput antocijana, elagične kiseline i mnogih drugih biljnih polifenola. Ovi sastojci su razlog zašto je ekstrakt nara toliko efikasan kada treba da pomogne detoksikaciji kože od slobodnih radikala. Istovremeno, uspešno obnavlja i „popravlja“ oštećenu kožu od, na primer, UV zračenja. Antocijaini u naru deluju slično kao vitamin C u citrusnom voću – blagotvorno deluje na kožu.
Bogat je antioksidansima Ne samo da sadrži oko 48 odsto dnevnih potreba vitamina C, već sadrži i druge antioksidante poput antocijanina, elagične kiseline i tanina. Sa svim ovim antioksidantima nar dobija ulogu blokatora oštećenja kože slobodnim  radikalima, što je jedan od ozbiljnih uzroka starenja. Zbog ovoga se nemojte iznenaditi ako vam lekari preporuče da svakog dana popijete po čašu soka od nara.
Regeneracija ćelija Nar pomaže u zaštiti epidermisa (spoljnog sloja kože) i pomaže u regeneraciji ćelija kože u epidermisu i dermisu (unutrašnji sloj), povećavajući cirkulaciju i zarastanje kože. Takođe, pomaže i u obnavljanju tkiva i zarastanju rana.  Zaštitna jedinjenja nara štite kožu od oštećenja slobodnim radikalima, pomažu u prevenciji raka kože, ublažavaju opekotine i smanjuju znake oštećenja od sunca.
Sprečava prevremeno starenje Nar štiti kožu od prevremenog starenja – pomaže u smanjenju pojave znakova starenja kože uzrokovanih oštećenjem i izlaganjem suncu, kao što su bore i fine linije. Deluje i u procesu sprečavanja hiperpigmentacija i pojave staračkih pega. S druge strane, na mladalačku kožu nar deluje tako što održava i omekšava glatku i čvrstu kožu podstičući proizvodnju kolagena i elastina.
Dejstvo po tipovima kože Dermokozmetička istraživanja došla su do saznanja da je nar odličan sastojak za negu suve kože, jer njegova mala molekularna struktura omogućava duboko prodiranje u kožu. Ustvari, nar je delotovoran za većinu tipova kože, ali to zavisi od sastojaka za negu sa kojim se nar kombinuje. S obzirom na to da ulje nara duboko prodire u kožu, efikasno je za negu suve kože. Efikasno umiruje suvu, ispucalu i nadraženu kožu jer sadrži puničnu kiselinu, omega 5 masnu kiselinu koja hidrira i sprečava gubitak vlage. Ulje nara deluje čak i na kombinovano/masnu kožu, a upotreba nara preporučuje se i za negu kože sklone aknama, u borbi protiv izbijanja bubuljica, smanjenju ožiljaka i ublažavanju manjih iritacija.
Preparate potrošiti što pre Alergija/iritacija kože na esenciju nara jeste moguća, ali retka. Dešava se u slučajevima ako, na primer, ne znate da ste alergični. Ono što je ključno i na šta treba obratiti pažnju je da polifenoli (posebno antocijani) koji se nalaze u naru brzo oksidiraju u vodi. Ako ćete koristiti proizvod sa ekstraktom nara, lekari predlažu da ga ne ostavljate predugo na polici, načetog pa zaboravljenog, jer tako nećete dobiti najmoćniju verziju proizvoda. Proizvod potrošite čima ga otvorite.
Članak Kada se koža ošteti i na licu pojave fleke, probajte nar se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.