Kada dete treba da ide na spavanje? Pogledajte tabelu sa satnicom u odnosu na godine deteta

Izvor: eKlinika.rs, 23.Sep.2020, 19:22

Kada dete treba da ide na spavanje? Pogledajte tabelu sa satnicom u odnosu na godine deteta

Još pet minuta… samo još malo… nisam umoran… ne spava mi se… Ovo svakom roditelju zvuči poznato. Svako dete – svake večeri moli roditelje da ostane još malo budno kako bi uživalo u omiljenim crtanim filmovima, s igračkama ili u video igrici… I gotovo uvek će tvrditi da nije umorno.
Moguće je da zapravo govore istinu, jer prema tablici koju je kreirala stranica sleep.org vreme odlaska na spavanje i vreme buđenja zavisi od godina deteta.
Pre nego što sledeći >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << put poterate dete na spavanje ili odlučite da ga budite, pogledajte ovu tablicu kako biste znali da li radite ispravnu stvar:
FOTO: sleep.org

U dobi od 5 godina dete bi trebalo na spavanje da ide u periodu od 18:45 i 20:15, zavisi kada se ujutro budi.  Ako se osmogodišnje dete probudi oko 06:45, onda je za spavanje spremno oko 20:15 sati, ali ako ujutro spava 45 minuta duže od navedenog, slobodno mu dozvolite da ostane budno do 21 sat i uživa uz večeru i omiljene filmove. Ne puno kasnije u krevetu bi trebalo da budu i deca od 11 i 12 godina – od 20:15 do 21:45.
Koliko sati sna je deci potrebno Sleep.org navodi i koliko je sati sna potrebno deci, takođe u zavisnosti od njihovih godina. Novorođenče sve do trećeg meseca života treba da spava od 14 do 17 sati. Od tada, pa do 11. meseca dovoljno je 12 do 15, a kako napuni godinu dana maksimalan broj sati sna koji mu je potreban je 14.
U razdoblju od tri do pet godina ta brojka smanjuje se za samo jedan sat, a kada krenu u školu, dakle od šeste do trinaeste godine treba da spavaju od 9 do 11 sati. Tinejdžerima će biti dovoljno 8 do 10 sati sna. Popodnevni odmor kod male dece treba da traje do 45 minuta.
Članak Kada dete treba da ide na spavanje? Pogledajte tabelu sa satnicom u odnosu na godine deteta se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.