Još jedan novi soj koronavirusa: Naučnici zabrinuti

Izvor: B92, 16.Feb.2021, 09:59

Još jedan novi soj koronavirusa: Naučnici zabrinuti

Još jedan soj koronavirusa sa potencijalno zabrinjavajućim setom mutacija otkriven je u Velikoj Britaniji i trebalo bi da joj se usmeri na prenaponsko testiranje, rekli su stručnjaci.

Ovaj soj, poznata kao B1525, predmet je izveštaja istraživača sa Univerziteta u Edinburgu, koji kažu da je otkrivena sekvenciranjem genoma u 10 zemalja, uključujući Dansku, SAD i Australiju, dok je do sada u Velikoj Britaniji pronađeno 32 slučaja. Najraniji slučajevi datiraju iz decembra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a pojavili su se u Velikoj Britaniji i Nigeriji, navodi "Gardijan".

Tim kaže da varijanta u svom genomu ima sličnosti sa Kentovom varijantom, B117, i sadrži brojne mutacije koje su zabrinule istraživače, uključujući mutaciju E484K na protein šiljka - protein pronađen na spoljnoj strani virusa koji igra važnu ulogu u pomaganju virusu da uđe u ćelije.

Ova mutacija E484K prisutna je u sojevima koji su se pojavili u Južnoj Africi i Brazilu i za koje se smatra da čine virus sposobnijim da izbegne neutralizujuća antitela koja stvara telo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.