OTKRIVENA JOŠ JEDNA MUTACIJA KORONA VIRUSA: Novi soj pronađen u nekoliko država Evrope, najviše slučajeva u Britaniji

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2021, 09:54

OTKRIVENA JOŠ JEDNA MUTACIJA KORONA VIRUSA: Novi soj pronađen u nekoliko država Evrope, najviše slučajeva u Britaniji

Ova mutacija E484K prisutna je u sojevima koji su se pojavili u Južnoj Africi i Brazilu

Još jedan soj korona virusa sa potencijalno zabrinjavajućim setom mutacija otkriven je u Velikoj Britaniji, rekli su stručnjaci.

Ova varijanta, poznata kao B1525, predmet je izveštaja istraživača sa Univerziteta u Edinburgu, koji kažu da je otkrivena sekvenciranjem genoma u 10 zemalja, uključujući Dansku, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << SAD i Australiju, dok je do sada u Velikoj Britaniji pronađeno 32 slučaja.

Najraniji slučajevi su otkriveni u decembar, a pojavili su se u Velikoj Britaniji i Nigeriji, piše Gardijan.

Tim kaže da varijanta ima sličnosti u svom genomu sa Kentovom varijantom, B117, i sadrži brojne mutacije koje su zabrinule istraživače, uključujući i mutaciju E484K proteina šiljka - proteina koji se nalazi na spoljnoj strani virusa koji igra važnu ulogu u pomaganju virusu da uđe u ćelije.

i za koje se smatra da čine virus sposobnijim da izbegne neutralizujuća antitela koja stvara telo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Virus SARS-COV-2 nastavlja sa mutacijama, u Velikoj Britaniji naučnici otkrili još jednu

Izvor: eKlinika.rs, 16.Feb.2021

Ovu varijantu mutacije, poznatu kao B1525, istražuju naučnici sa edinburškog Univerziteta koji kažu da je otkrivena izdvajanjem genoma u 10 zemalja, uključujući Dansku, Sjedinjene Američke Države i Australiju. Za sada su u Velikoj Britaniji potvrđena 32 slučaja. Najranija otkrića ove mutacije...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.