Izbegavajte ove orašaste plodove, posebno su opasni za decu i trudnice

Izvor: B92, 04.Dec.2023, 09:37

Izbegavajte ove orašaste plodove, posebno su opasni za decu i trudnice

Nemačka kancelarija za zaštitu od zračenja (BfS) upozorila je na potencijalnu opasnost od konzumiranja brazilskih oraha, ističući da ovi ukusni orašasti plodovi mogu biti kontaminirani radioaktivnim materijalima, posebno radijumom

Ova zabrinutost posebno je usmerena ka deci, trudnicama i dojiljama, s obzirom na to da se radijum skladišti u telu slično kao kalcijum, posebno u zubima i kostima.

BfS naglašava da, iako ovo upozorenje važi za brazilske orahe, druge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrste orašastih plodova su bezbedne za konzumaciju. Brazilski orasi potiču iz tropskih kišnih šuma Južne Amerike, gde je zemljište prirodno bogato radijumom. Ova prirodna kontaminacija može predstavljati rizik, posebno za najmlađe članove društva.

Važno je istaći da, iako je konzumiranje brazilskih oraha u umerenim količinama generalno bezbedno za odrasle, ista količina može značajno povećati dozu zračenja kod dece. Prema BfS-u, odrasli u Nemačkoj obično apsorbuju godišnju dozu zračenja od oko 300 mikrosiverta kroz hranu, dok i mala količina brazilskih oraha može značajno povećati tu vrednost. Oprez je stoga preporučljiv, naročito za one koji su u fazi rasta i razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.