Izvor: eKlinika.rs, 13.Feb.2021, 18:01

Influenseri izazvali pomamu informacijom da pirinčana vodica utiče na brži rast kose

Popularni korisnici društvenih mreža koji imaju i stotine hiljada pratilaca preporučuju drugima da kosu ispiraju pirinčanom vodicom i tvrde da će tako ona rasti neuporedivo brže, biti lepša i kvalitetnija. Da li je upravo ovo dokaz da informacije koje lako postanu viralne jednostavno ne moraju da imaju nikakvo stručno uporište?
Koristi se od davnina za lepšu kosu Veza između lepote kose i pirinčane vodice nije “od juče“, u Istočnoj Aziji je praksa njenog korišćenja kao regeneratora >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << i šampona davnašnja. Još jedna prednost je svakako u tome što ne sadrži hemikalije a sadrži inositol, koji poboljšava elastičnost, sprečava oštećenja i pomaže jačanju korena. Međutim, dovođenje pirinčane vodice u kontekst “esktremnog rasta kose” je ipak, slažu se naučnici, preterano i neutemeljeno.
Kako da pripremite pirinčanu vodicu i koristite umesto regeneratora To vas, međutim, ne sprečava da isprobate i osetite neki pozitivan efekat, jer vam svakako neće naškoditi.
Pirinčana voda je ostatak vode koja se procedi nakon kuvanja pirinča. Priprema je jednostavna a sve što treba da učinite ako želite da probate da ovako ojačate kosu je da skuvate tri ili četiri kašike pirinča u dve šolje vode. Ostavite vodu da vri 20 do 30 minuta i nemojte dodavati ništa. Kada voda postane mlečno bela, procedite je, ostavite da se ohladi i koristite kao regenerator. Upravo su influenseri smislili i kako da još nešto dodaju na ovaj „mit“ – oni savetuju da pojačate dejstvo i aromu pirinčane vodice korom grejpa ili nekim esencijalnim uljima pre nego što sve nanesete na kosu.
Naučnici skeptični Nijedna studija za sada nije dokazala da pirinčana vodica može učiniti bilo šta da ubrza rast kose. Naučnici ne osporavaju da ona sadrži neke korisne materije (vitamine B i E koji su povezani sa rastom kose i vitalnošću, recimo). Nedostatak vitamina B12 posebno je povezan sa opadanjem i gubitkom kose. Dermatolozi kažu da pranje ili ispiranje kose pirinčanom vodom kod nekih osoba može da da pozitivne rezultate ali da su oni svakako minimalni i daleko od ekstremnih. Po njihovim navodima a prema do sada poznatim istraživanjima, natapanje ili ispiranje kose vodom od pirinča može da poveća živost vaše kose zbog vitamina, ali neće ubrzati proces rasta, jer ona ne može da prodre u osovinu same vlasi.
Neki drugačiji predlozi istraživača Stručnjaci svakako radije predlažu tretmane koje preporučuju dermatolozi i za koje postoje naučne potvrde. Neki od njih su korišćenje spironolaktona, lokalnog minoksidila, pa čak i injekcije plazme bogate trombocitima (PRP), za koje je dokazano da poboljšavaju i utiču na rast kose. Posebno je zanimljiva ova poslednja metoda (PRP) koja podrazumeva izvlačenje i korišćenje hranljivih sastojaka iz sopstvene krvi kako bi se probudili uspavani folikule kose.
 
 
 
 
 
Članak Influenseri izazvali pomamu informacijom da pirinčana vodica utiče na brži rast kose se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.