Grujičićeva o nevakcinisanoj deci: Možda će morati da se donesu zakonski akti

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 14:12

Grujičićeva o nevakcinisanoj deci: "Možda će morati da se donesu zakonski akti"

Prof. dr Danica Grujičić izjavila je da će pitanje dece koja nisu vakcinisana prema obaveznom kalendaru imunizacije a ipak redovno pohađaju školu verovatno biti tema zajedničkog sastanka Republičke stručne komisije za imunologiju, pedijatriju i infektivne bolesti.

Ona je, nakon što je utvrđeno da dečak kojem su dijagnostikovane male boginje nije primio nijednu vakcinu, istakla i da će sa jačanjem Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" takvih slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti sve manje.

“Mi ćemo gledati da Nacionalni tim za vakcine formiramo upravo od ove tri republičke stručne komsije. Možda će morati neki zakonsku akti i pravilnici da se donesu. To ne znači da vakcine koje se uvoze nisu sigurne. Upravo je Torlak taj koji proverava njihov kvalitet, to radi i ALIMS (Agencija za lekove i medicinska sredstva) sa druge strane, priče oko toga da se uvoze vakcine koje nisu efikasne ne stoje", kazala je ministarka Grujičić za Telegraf.rs.

Ona je otkrila da će krajem februara biti postavljen kamen temeljac za nove laboratorije na "Torlaku".

"To je dokaz koliko Srbija ulaže, koliko je Institut Torlak prepoznat kao nacionalno blago koje se ne sme pustiti. Sve priče o prodaji i puštanju više ne važe. To će biti dokaz koliko mi želimo da obnovimo i našu proizvodnju vakcina, a i sigurnost da ljudi ne bi jednostavno ni bi podlegali kojekakvim pričama koje mogu da pročitaju na internetu", kazala je ministarka Grujičić za Telegraf.rs.

Učenik drugog razreda (8) iz Beograda, kod kog su potvrđene male boginje, kako saznaje Telegraf, nije primio nijednu vakcinu od rođenja.

Trenutno se proverava vakcinalni status svih osoba koje su bile sa njim u kontaktu.

Podsetimo, 6. februara morbile su potvrđene kod dečaka od 15 godina koji je smešten na Kliniku za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije zbog upale pluća. Dan kasnije, morbile su potvrđene i kod njegove majke.

U pitanju su importovani slučajevi, odnosno oni su se zarazili u inostranstvu.

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, u sаrаdnji sа Ministаrstvоm zdrаvljа, dоstаviо je zdrаvstvеnim ustаnоvаmа predlog mera zа pооštravanje nаdzоra nаd mаlim bоginjаmа nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје.

Sа rаzvојеm аktuеlnе еpidеmiоlоškе situаciје Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје ćе prеdlаgаti mеrе u sklаdu sа zаkоnskim i pоdzаkonskim аktimа, stručnim stаvоvimа, prеpоrukаmа Svеtskе zdrаvstvеnе оrgаnizаciје, iz kојih је prоistеkао i usvојеni plаn еliminаciје mоrbilа u Srbiјi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.