Izvor: eKlinika.rs, 25.Sep.2023, 12:03

Farmaceuti kao partneri pacijenatima i drugim zdravstvenim profesionalcima

Farmaceuti osiguravaju da pacijenti imaju pristup potrebnim lekovima i pravilno obaveštavaju pacijente o pravilnoj upotrebi lekova. 
Farmaceuti kao najdostupniji savetnici pacijenata Kao najdostupniji zdravstveni radnici, 7.200 farmaceuta u apotekama svakim danom svojim znanjem i stručnošću predstvljaju neprocenljivi resurs u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova i drugih medicinskih sredstava.
Farmaceuti osiguravaju da pacijenti imaju pristup potrebnim >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << lekovima i pravilno obaveštavaju pacijente o pravilnoj upotrebi lekova. To pomaže u kontroli bolesti i sprečavnju stvaranja komplikacija. Takođe, od farmaceuta se može dobiti savet i edukacija o pravilnoj primeni lekova, kao i o načinima održavanja zdravlja i prevenciji bolesti. Prateći pacijente tokom terapije, farmaceuti mogu da identifikuju i reše potencijalne probleme, poput interakcija lekova ili neželjenih efekata. Farmaceuti igraju ključnu ulogu u istraživanju i razvoju novih lekova i terapija, čime doprinose napretku medicine. Pružajući stručno mišljenje i informacije o lekovima, farmaceuti doprinose i u oblikovanju zdravstvene politike i smernica. Tokom pandemija bili smo ključni u distribuciji vakcina i lekova, kao i u obuci zdravstvenih radnika za pravilnu primenu, dok u bolnicama, farmaceuti igraju ulogu u kontroli infekcija kroz upravljanje antimikrobnom terapijom i praćenje pravilnog rukovanja lekovima – ističe Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.
Edukacija dece – zdravlje se neguje od malih nogu Povodom Svetskog dana farmaceuta, Farmaceutska komora Srbije tokom septembra i oktobra meseca sprovodi akciju edukacije dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme, jer znanje i vaspitanje o zdravlju mora da se neguje od malena.
Uticaj farmaceuta na javno zdravlje dobija na značaju kada izađemo iz prostora apoteke i pokažemo koliko naše znanje može da doprinese jačanju zajednice. Časovi javnog zdravlja pružaju osnovna znanja i veštine koje su ključne za očuvanje i unapređenje zdravlja pojedinaca i zajednice, čineći ih važnim delom obrazovnog sistema. Učešće u ovom projektu uzelo je 210 farmaceuta u isto toliko predškolskih i školskih ustanova u više od 70 gradova i mesta u Srbiji. Odabrane su teme u zavisnosti od uzrasta dece, pa smo tako za predškolce i mlađe osnovce namenili predavanja – „Kako da porastemo zdravi i snažni”, „Moj farmaceut i ja” i „Superheroji za našu planetu” – kako da budemo čuvari prirode i zdravlja. Starijim osnovcima od 5. do 8. razreda, namenili smo teme „Ekološki detektivi” – otkrivamo uticaj hemikalija na planetu i naše zdravlje, „Dobro razmislite! Zašto su toliko opasni duvan, elektronske cigarete i alkohol?” i „Čas apotekarstva” na času biologije – zašto su bakterije sve otpornije na antibiotike – objašnjava Milutinović.  
Uskoro i savetovalište za pacijente obolele od hipertenzije
Farmaceutska komora Srbije stalno unapređuje ulogu farmaceuta uvođenjem standardizovanih farmaceutskih usluga.
– Primenom medicine, odnosno farmacije zasnovane na dokazima standardizuje se usluga koja je jedinstvena i koja ima za krajnji cilj poboljšanje zdravlja pacijenata, bolji stepen adherence i bolji ishod u lečenju pacijenata. Trenutno u apotekama ima blizu 900 savetnika farmaceuta, koji sprovode pet usluga za pacijente. Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom, za pacijente sa dijabetesom, standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika, Post-kovid savetovalište i savetovalište „Pitaj me za HPV”. Svaki savetnik nosi bedž za određenu uslugu i time ga pacijenti mogu lakše prepoznati – napominje Milutinović.
U narednom periodu broj usluga u apotekama će se povećavati i sledeća usluga koja se uvodi u apoteke je savetovalište za pacijente obolele od hipertenzije.
Članak Farmaceuti kao partneri pacijenatima i drugim zdravstvenim profesionalcima se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.