Drama srpskih strelaca, iz bolnice na krov sveta: Nesalomivi tandem Arunović – Mikec pobedio i protivnike i ljudske granice

Izvor: eKlinika.rs, 15.Apr.2023, 19:32

Drama srpskih strelaca, iz bolnice na krov sveta: Nesalomivi tandem Arunović – Mikec pobedio i protivnike i ljudske granice

Zorana Arunović i Damir Mikec, naši najtrofejniji strelci su nas ponovo obradovali sinoć. Drugi dan Svetskog kupa u Limi (Peru) doneo je Srbiji drugu medalju na turniru, još jedno zlato! Neverovatna Zorana Arunović se poput ptice Feniks doslovno izdigla iz pepela i „upucala“ sa svojim reprezentativnim kolegom u miksu još jedno zlatno odličje.
Zorana Arunović i Damir Mikec: Nadljudskom snagom do još jednog zlatnog odličja Damir Mikec je suvereno pre dva dana >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << izborio zlato u pojedinačnoj konkurenciji. Brojke govore da je u ovom trenutku daleko najtrofejniji svetski strelac. Jednostavno, gde god se pojavi, zlato gotovo da je zagarantovano. Za Arunovićevu su, nažalost, ozbiljne zdravstvene nevolje počele dan uoči početka Svetskog kupa u Limi u Peruu. U četvrtak nije ni izašla na „vatrenu liniju“ u svojoj disciplini.
Kako je i kojom nadljudskom snagom uspela ne samo da se oporavi i uopšte izađe na borilište, znaju samo ona i njena rođena sestra i trener, Jelena Arunović. Sportistkinja vredna svakog poštovanja i divljenja ne samo da je uspela da stane na noge, već je u ozbiljno dramatičnoj igri živaca u finalnom meču sa protivnicima iz Kine dala ravnopravan doprinos novom uspehu srpskog sporta. Svi smo videli njenu ogromnu radost, kao i našeg celog tima… A šta je to zapravo preživela srpska reprezentativka, o čemu je javnost informisana površno? Kao i u životu, „računaju“ se i vide samo pobede, ne i trnoviti put kojim se do njih dođe.

Drama iza kulisa strelišta: Zorana gubi svest a pomoć se čeka Naš tim je nakon dvanaestočasovnog leta stigao u Limu. Vremenska razlika, naporna putovanjam, aklimatizacija i brza adaptacija su nešto na šta se sportisti naviknu. Tako je bilo i ovog puta. Stigli su, obavljen je i prvi trening. Zorana i Jelena sa Damirom i Goranom Mikecom odlaze na večeru u, kako nam priča Jelena Arunović, provereni restoran, sa dobrim recenzijama. Nisu znale, a nije ni bilo razloga u tom trenutku da o tome brinu, da su trovanja hranom, posebno ribom koju je jela Zorana, u ovom delu sveta toliko česta da važe za nešto gotovo normalno.
Agonija kreće već sutradan u 6 ujutru (sreda), pre prvog zvaničnog treninga. Krenulo je sa nesnosnom mučninom, dijarejom i povraćanjem, kombinovano. Bilo je toliko intenzivno da je Zorana čak i izgubila svest u jednom trenutku. Uz nju smo bile Sanja Vukašinović i ja, prskale smo je vodom i održavale budnom. Uz organizacione peripetije nekako stižemo do toga da joj se na samom strelištu da infuzija. Bilo je zaista dramatično, uz pucanje vena je nekoliko puta gubila svest. Pomogli su nam Damir i Goran Mikec i kolege iz turske reprezentacije. Ne pamtim da smo nešto tako doživele, iako smo svašta prošle. Uplašila sam se čak i fatalnog ishoda u jednom trenutku – priča iz Perua sa još svežim impresijama za eKlinika portal Jelena Arunović.
Nepobedivi tim, sestre Arunović Foto: Olimpijski komitet Srbije

Umesto borilišta, Zorana Arunović završava u bolnici Zorani je nakon infuzije bilo bolje, ali, priča nam Jelena, nije dobro izgledala. No, i pored toga je imala neverovatnu ideju da sutradan u svojoj katerogiji (vazdušni pištolj) – puca. Malo je, priča nam dalje njen trener i sestra, prilegla. Međutim, nije bilo dobro, kreće i temperatura, 38.5, koja se nije spuštala. Organizacija do prijema u bolnicu je bila dodatno otežana ne samo zbog birokratije već i španskog jezika, budući da većina stanovništva ne govori engleski. Na sreću, prenosi nam Jelena, u bolnici su se Zorani posvetili maksimalno i dali efikasnu terapiju. Nju je, na sreću, uz poštovanje strogih propozicija smela da primi.
Taj dan se za njih dve završio tek posle ponoći, u hotelskoj sobi. Iznurene, slomljene i „mrtve“, Zorana od posledica trovanja a Jelena zbog stresa koji je preživela gledajući sestru u situaciji u kojoj do tada nije bila, doslovno su pale u krevet. Preležale su čitav sledeći dan kada je trebalo da naša šampionka stane na vatrenu liniju u singlu.
„Moram da pucam, znaš da neću izdržati…“ Zorana Arunović je bila jedina iz našeg tima koja se razbolela. Nažalost, slično su prošli i pola tima Francuske, kao i deo tima Poljske. Sestre Arunović su mirovale u četvrtak, a onda uveče izašle u šetnju. Tada je naša šampionka počela sa ubeđivanjem svog trenera da je dobro, da je spremna, i da sutra jednostavno mora na strelište…
– Gledam je i mislim o čemu ona to, a znala sam da neće izdržati i da je u pravu kada kaže da ne bi mogla da izdrži da je tu a da samo gleda, da ne puca sa Damirom… Nas dve smo tim, uvek se o svemu dogovaramo, teška srca sam pristala da vidimo kako će proći noć, pa da onda odlučimo. Nije bilo mučnine ni vrtoglavice, delovalo je da je zaista bolje. Dogovorile sa Damirom i Goranom da odemo taksijem na strelište. Samo u jednom trenutku finala je bio pad i nešto slabija serija, ali je onda došla do izražaja njihova mentalna snaga, kao i sjajna forma. Prošla je pakao, i mi zajedno sa njom, ali je stisla zube i sa Damirom se još jednom upisala u istoriju. Ipak, moram da kažem da je istinski heroj ne samo ovog takmičenja Damir Mikec, svet skoro nije imao ovakvog strelca – u dahu kaže Jelena Arunović.
Mikec: „Bravo, Zozo moja, heroj si ovog takmičenja“ Medalja u Limi je osma za trofejni tandem u Svetskim kupovima (tri zlata, tri srebra i dve bronze). Miks Arunović/Mikec je ove godine na svakom takmičenju osvojio medalju. Na prvom Svetskom kupu u Kairu stigli su do srebra, a nedavno u Talinu ponovo postali prvaci Evrope. U olimpijskim disciplinama, njih dvoje su do sada osvojili neverovatnih 110 medalja. Deluje da samo se na njihove uspehe toliko navikli da više nisu iznenađenje, pa prolaze i „ispod radara“, kao nešto normalno.
Zlatni sprski tim, Mikec i Arunović Foto: Damir Mikec (privatna arhiva)

Dramatična borba za zlato u takmičenju miks parova je bio novi srpsko-kineski dvoboj. U kvalifikacijama, naš miks bio prvi sa 579 krugova. Kineski tim je odlično startovao, gađali su gotovo bez greške i stvorili četiri poena prednosti. Zorana i Damir se nisu predavali, Srbija je izjednačila najpre na 8:8, pa na 11:11. Posle 12. serije, srpski strelci su prvi put poveli, a zatim i duplirali prednost na 15:11. U finalnoj igri živaca, naš tim je pokazao svoju izvanrednu psihofizičku spremu, bio sigurniji i dobio je narednu seriju za trijumf od 17:13. Usledila je ogromna, više nego zaslužena radost.
„Bravo, Zozo moja, heroj si ovog takmičenja“ – napisao je na društvenim mrežama Damir Mikec, odavši i na takav način ogromno priznanje svojoj reprezenantivnoj partnerki u disciplini vazdušni pištolj miks.
Članak Drama srpskih strelaca, iz bolnice na krov sveta: Nesalomivi tandem Arunović – Mikec pobedio i protivnike i ljudske granice se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.