Do brže analize podataka: Bečki naučnici omogućili 3D prikaz koronavirusa FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 19.Jan.2021, 19:48

Do brže analize podataka: Bečki naučnici omogućili 3D prikaz koronavirusa FOTO/VIDEO

Bečki naučnici su uspeli da stvore trodimenzionalni prikaz koronavirusa iz zamrznutih uzoraka. Sve dosadašnje prezentacije koronavirusa su bile isključivo modeli. Oni su prepoznatljivi po kružnom obliku sa karakterističnim spajk proteinima pomoću kojih virus prodire u ljudske ćelije. Bečkoj spin-of kompaniji Tehničkog univerziteta "Nanografiks" pošlo je za rukom da kreira video-prezentaciju na osnovu čestica virusa.

"Vizualizacija bečke kompanije se zasniva na istraživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naučnika sa Đinghua univerziteta u Pekingu gde je tim stručnjaka uspeo da izdvoji čestice virusa iz uzoraka, da ih skenira niskotemperaturnim elektronskim mikroskopom i digitalizuje", izjavio je Ivan Vajola sa Tehničkog univerziteta u Beču i kralj Abdulah univerziteta za nauku i tehnologiju u Saudijskoj Arabiji u okviru onlajn prezentacije Bečkog fonda za nauku, istraživanje i tehnologiju. Značajno je da skeniranje uzoraka koliko je moguće nije izmenilo strukturu spajk proteina.

Video-snimak pokazuje kako se virus korak po korak izdvaja iz slanog rastvora u koji su čestice virusa potopljene.

"Fascinantno je kako se na osnovu mikroskopskih podataka detaljno može posmatrati struktura virusa", objašnjava Ivan Vajola. Ovo je prvi prikaz ovakvih podataka visokog vizuelnog kvaliteta. Ove metode u budućnosti treba da utiču na lakše i brže analiziranje podataka bioloških mikroskopskih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bečki naučnici omogućili 3D prikaz virusa korona

Izvor: DANuBeogradu.rs, 20.Jan.2021, 11:22

Bečki naučnici su uspeli da stvore trodimenzionalni prikaz virusa korona. Sve dosadašnje prezentacije koronavirusa su bile isključivo modeli. Oni su prepoznatljivi po kružnom obliku sa karakterističnim spajk proteinima pomoću kojih virus prodire u ljudske ćelije. Bečkoj spin-off kompaniji Tehničkog...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.