Izvor: eKlinika.rs, 04.Maj.2023, 11:01

Da li je lubenica dijeta najsočniji način da smršamo

Lubenica dijeta jedna je od popularnih dijeta za mršavljenje. Ako tražimo dijetu koja je sočna i osvežavajuća nema potrebe da tražimo dalje od lubenica dijete. Ova dijeta na juriš je zauzela svet zdravlja i blagostanja, obećavajući brz gubitak težine i detoksikovano telo. Ali pre nego što zaronimo u lubenice, hajde da istražimo kakva je ova dijeta i da li je zaista tako slatka kao što zvuči i što je najvažnije – da li je stručnjaci preporučuju kao zdravu dijetu za mršavljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << ili ne. 
Šta je lubenica dijeta Lubenica dijeta je kratkoročni plan ishrane koji obično traje 3-7 dana. Za to vreme se očekuje da osoba na dijeti konzumira samo lubenicu kao glavni izvor hrane. Neke varijante ishrane mogu omogućiti uključivanje drugog voća i povrća, ali lubenica je uvek primarni fokus. 
Kako je za HealthShots objasnila dijetetičarka i nutricionista Avni Kaul, ova dijeta zasniva se na uverenju da lubenica ima mnogo prednosti jer je niskokalorično voće koje je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Takođe se veruje da ima diuretička svojstva, što znači da može pomoći u izbacivanju viška vode i toksina iz tela. Zagovornici lubenica dijete tvrde da može da pomogne da brzo smršamo, smanjimo nadimanje i poboljšamo varenje.
Prednosti lubenica dijete Lubenica dijeta može ponuditi nekoliko prednosti, uključujući:
1. Gubitak težine
Lubenica je niskokalorično voće, što znači da možemo da konzumiramo veliku količinu bez unosa previše kalorija. Ovo može da nam pomogne da se osećamo sito i zadovoljno, a istovremeno nam omogućava da smršamo.
2. Hidratacija
Lubenica se prvenstveno sastoji od vode, što znači da može da nam pomogne da ostanemo hidrirani. Ovo je posebno važno tokom vrućeg vremena ili kada vežbamo.
3. Hranljive materije
Lubenica je dobar izvor vitamina A i C, kao i kalijuma, koji može pomoći u održavanju imunološkog sistema, održavanju zdrave kože i regulaciji krvnog pritiska.
4. Detoksikacija 
Diuretička svojstva lubenice mogu pomoći da izbacimo višak vode i toksina iz tela. Ovo može da pomogne u smanjenju nadimanja i poboljšanju varenja.
Da li je lubenica dijeta zdrava za nas – Sa tačke gledišta dijetetičara, odgovor je svakako „ne”. Razlog je taj što, iako lubenica sadrži hranljive materije, dijeta koja se sastoji samo od lubenice poziva na veliki oprez – kaže Kaul. To je zbog činjenice da, iako lubenica ima vlakna, neke proteine i druge hranljive materije, ona je zapravo zalogaj vode. Ima više od 90 odsto vode. Iako lubenica dijeta može da ponudi nekoliko prednosti, postoje i neki rizici koje treba uzeti u obzir, a to su:
1. Nedostaci hranljivih materija
Lubenica nije potpuni izvor hrane i možda nam neće obezbediti sve hranljive materije koje su našem telu potrebne – kaže ona. Ako lubenica dijetu upražnjavamo duži period, možemo da budemo u opasnosti od nedostataka hranljivih materija.
2. Problemi sa šećerom u krvi
Lubenica je voće sa visokim glikemijskim indeksom, što znači da može da izazove brz skok nivoa šećera u krvi. Ovo može biti problematično za osobe sa dijabetesom ili one koje su osetljive na šećer.
3. Glad i žudnja za hranom
Dijeta od lubenice možda neće obezbediti dovoljno kalorija da bismo se osećali zadovoljno i siti. To može dovesti do gladi i žudnje za hranom, što može da nam oteža da se pridržavamo dijete.
4. Problemi sa varenjem
Konzumiranje velikih količina lubenice može dovesti do problema sa varenjem kao što su dijareja ili nadimanje.
Lubenica dijeta može da bude dobar način da započnemo put mršavljenja ili da detoksikujemo svoje telo. Međutim, važno je zapamtiti da dijetu treba držati samo kratko i ne treba je upražnjavati kao dugoročno rešenje za gubitak težine. Kaul takođe savetuje da je od ključnog značaja da konzumiramo drugo voće i povrće kako bi našem telo obezbedili da dobija sve hranljive materije koje su mu potrebne. Ako razmišljate o lubenica dijeti, najbolje je da se prvo konsultujete sa svojim nutricionistom.
Članak Da li je lubenica dijeta najsočniji način da smršamo se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.