Da li će utakmica među apotekama biti fer?

Izvor: Mondo, 19.Jan.2013, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će "utakmica" među apotekama biti fer?

Da bi tržišna utakmica bila moguća, neophodno je da se isti zakoni primenjuju i na državne i privatne apoteke, a pre svega Zakon o javnim nabavkama i Zakon o budžetskom sistemu.

Direktorka Apoteke "Beograd" Snežana Jovićević rekla je da je ova ustanova spremna za tržišnu utakmicu sa privatnicima koji počinju izdavanje lekova na recept, ali je ukazala da bi državne apoteke bile u neravnopravnom položaju ukoliko se i od privatnika ne bude tražilo da poštuju Zakon o >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << javnim nabavkama.

"Do sada smo jedan lek, pod istim generičkim nazivom, imali od više proizvođača i pacijentima izdavali onaj koji piše na receptu. Primena Zakona o javnim nabavkama podrazumeva da ćemo ubuduće imati u apotekama lek samo jednog proizvođača", naglasila je ona.

A, kako će to izgledati u praksi, slikovito je objasnila na primeru leka generičkog naziva "amlodipin" koji se koristi kod visokog krvnog pritiska. Ovaj lek, kako je navela, proizvode mnoge farmaceutske kuće, ali pod različitim zaštićenim imenima i kod "Fajzera" se naziva "norvasc", kod "Aktavisa" "alopres", "Farmasvisa" "amlodipin", "Galenike" "amlogal", "Hemofarma" "vazotal" i do sada ga je Apoteka "Beograd" nabavljala od svih proizvođača.

"Prema Zakonu o javnim nabavkama, lekovi će se nabavljati od onog proizvodajača koji da najpovoljniju ponudu, što znači da ako Galenika bude najjeftinija, mi ćemo imati samo njihov "amlogal" i ukoliko je pacijent koristio lek drugog proizvodača i želi da nastavi sa njim, kod nas neće moći ni da ga kupi, ali kod privatnika ga može dobiti i na recept", objasnila je Jovićevićeva.

Da bi tržišna utakmica bila moguća, ona naglašava da je neophodno da se isti zakoni primenjuju i na državne i privatne apoteke, a pre svega Zakon o javnim nabavkama i Zakon o budžetskom sistemu.

"Osnov za primenu istih zakona je u tome što potpisivanjem ugovora sa RFZO o izdavanju lekova na recept, privatne apoteke, kao i sve državne apoteke, postaju korisnici javnog prihoda-doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje", podsetila je ona.

Direktorka Apoteke "Beograd" je ukazala da ukoliko privatne apoteke ne budu dobile status budžetskih korisnika, državne apoteke će biti dovedene u potpuno neravnopravan položaj u odnosu na njih, zato što je državnim apotekama, kao korisnicima sredstava RFZO, zabranjeno zaduživanje, plasiranje sredstava, što su ograničavajući faktori u tržišnoj utakmici.

"Na neophodnost uspostavaljanja ravnopravnosti na tržištu, Apoteka 'Beograd' već duže vreme ukazuje nadležnim državnim institucijama i očekujemo da će državne institucije imati razumevanja za ove probleme", naglasila je ona.

Sve privatne apoteke koje imaju dozvolu za rad Ministarstva zdravlja, od Nove godine mogu da potpišu ugovore o izdavanju lekova na recept sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

Uslovi uključivanja privatnika su da imaju farmaceuta u svakoj smeni, da budu umreženi kako bi se pratio recept i da je rok plaćanja do 150 dana.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.