Amerikanci donirali pola miliona dolara za savremenu laboratoriju u Srbiji VIDEO

Izvor: B92, 12.Maj.2021, 09:57

Amerikanci donirali pola miliona dolara za savremenu laboratoriju u Srbiji VIDEO

U Nišu je otvorena savremena laboratorija za precizna genetska ispitivanja bolesti koje uzrokuje veći broj mutacija u genima.

Niš je dobio savremenu laboratoriju za precizna genetska ispitivanja i jedina je te vrste na području Sofije Beograda i Skoplja. Maligna oboljenja će moći uspešnije da se leče jer će se primenjivati individualna terapija zavisno od genetskog tipa tumora.

Laboratorija je dobila ime po amerikancu Džonu Frotingemu (John Whipple Frothingham >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1878-1935), a sa pola miliona dolara donacije opremili su je evropska komanda američke vojske i američka ambasada u Srbijij .

Od malig tumora godišnje ovboli oko 40 hiljada a umre više od 21 hiljade ljudi.

"Precizna medicina znači da ako jednu bolest uzrokuje veći broj mutacija u genima, mi ćemo analizom kod tih pacijenata naći o kom se genu tačno radi i tada će moći da se primeni terapija koja će direktno da gađa taj gen", izjavila je za "Jutro" prof. doktor Tatjana Jevtović Stoimenov.

Karcinom dojke, debelog creva i pluća leči se tako što se određeni protokoli citostatika daju svim pacijentima, a uz pomoć ove savremene laboratorije znaće se tačno koliko je neophodno da bi do izlečenja i došlo.

"Uspeli smo da udruženim snagama, obnovimo i unapredimo ovu laboratoriju, obezbedili smo najmoderniju tehnologiju i svu praktičnu opremu, to je naš doprinos svemu što zdravstveni radnici srbije neumorno čine za svoje građane", rekao je Entoni Godfri ambasador SAD u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posthumno je odlikovao amerikanca po kojem je ova laboratorija imenovana, a na tabli u laboratoriji napisana je posebna posveta što možete pogledati u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.