Izvor: eKlinika.rs, 21.Apr.2025, 09:01

Ako ste postili, ove tri namirnice će u narednim danima pomoći telu da se privikne na mrsnu hranu

Ljudski je opustiti se i uživati u bogatoj trpezi, naročito kada su praznici u pitanju. Međutim, prelazak sa posne na mrsnu hranu često se dogodi naglo i bez pripreme, što može ozbiljno da optereti organizam i izazove digestivne probleme.
Post ima brojne koristi za telo: Nažalost, pravimo i broje greške Poznato je da post, naročito višenedeljni, donosi brojne koristi. Oslobađa telo od teške, masne i začinjene hrane i smanjuje opterećenje organa za varenje. Ipak, upravo zato što >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << se telo priviklo na blaži režim, nagli povratak na masnu, prženu i jaku hranu može izazvati probleme ne samo na dan Uskršnjeg ručka, već u i periodu koji dolazi: osećaj težine u želucu, nadutost, gasove, dijareju, pa čak i porast šećera u krvi. Najčešće greške su prejedanje, konzumiranje previše jaja, previše slatkiša i alkohola, kao i nedovoljno kretanja nakon obroka.
Kako da prelazak sa posne na mrsnu hranu bude lakši i bezbolniji: Ove tri namirnice će nam pomoći Umerenost je ključna ne samo u količini hrane, već i u načinu pripreme i izboru namirnica. Preporučuje se konzumiranje više manjih obroka tokom narednih dana, izbegavanje pržene hrane i korišćenje laganih začina, poput maslinovog ulja, limunovog soka i male količine soli. Evo koje tri namirnice olakšavaju povratak na mrsnu ishranu i koje bi trebalo uvrstiti u jelovnik i tokom sedmice nakon samog Uskrsa:
Kefir ili jogurt (prirodni probiotici koji obnavljaju crevnu floru i olakšavaju varenje masne hrane, mogu se konzumirati samostalno ili uz lagani obrok). Bareni krompir (neutralan i lako svarljiv, umanjuje opterećenje želuca i pomaže organizmu da se lakše nosi sa teškom hranom). Kuvano povrće (šargarepa, tikvica, brokoli – bogati su vlaknima blagim za digestivni sistem, a kuvano povrće je idealan prilog koji ublažava tegobe i podstiče varenje). Jaja, iako tradicionalno prisutna na vaskršnjoj trpezi, ne bi trebalo konzumirati u velikim količinama. Naročito ako su kombinovana sa majonezom i mesom, mogu napraviti probleme. Belanca su lakša za varenje od žumanaca. Važno je i pravilno čuvanje kuvanih jaja, najduže do sedam dana u frižideru.
Uz pažljivo planiranje i izbor hrane, praznici mogu ostati prijatno i bezbrižno iskustvo bez nepotrebnog stresa za organizam. Izuzetno je važno paziti ne samo na dan praznika već i u čitavoj sledećoj sedmici.
Prejedanje nosi brojne rizike za telo bez obzira na vrstu namirnica koje unosimo Studija objavljena u časopisu Clinical Research in Cardiology otkrila je da se svake godine u najvećem delu Evrope beleži porast srčanih oboljenja i srčanih udara u periodu oko i posle proslave Nove godine i Božića. Stručnjaci upozoravaju da je slično i o Uskrsu, a upravo praznično prejedanje navodi se kao ključni pokretač. Slično kao jaki emocionalni izlivi, prebrzo trčanje ili neka druga aktivnost, prejedanje je stres za telo. Takođe, to je i dodatni rad za srce koje ono teško podnosi.
Praznično prejedanje često se nastavi i posle praznika. To onda može neosetno da dovede ne samo do zavisnosti od hrane, već i do ozbiljnih oboljenja. Jedno od njih je rizik od pojave dijabetesa tipa 2, a on je jedan od najznačajnijih faktora za razvoj srčanih bolesti (trostruko veći kod žena). Pored dijabetesa i srčanih bolesti, prekomerna težina povećava rizik od oboljenja kakva su moždani udar, osteoartritis, depresija i anksioznost.
Članak Ako ste postili, ove tri namirnice će u narednim danima pomoći telu da se privikne na mrsnu hranu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.