Izvor: eKlinika.rs, 25.Jan.2021, 10:00

8 naučno dokazanih dobrobiti ananasa za naše zdravlje

Ananas je mnogo više od slatkog, ukusnog tropskog voća, jer ovo voće ima i mnogo značajnih zdravstvenih koristi.  Prema studiji objavljenoj u septembru 2016. godine u Biomedical Reports, u narodnoj medicini koristi se od davnina i uzgaja se u tropskim klimatskim uslovima širom sveta. Odličan je izvor vitamina C, vitamina B, biljnih vlakana i minerala poput mangana.
Najbolji je u sopstvenom soku Ananas ćete naći u ponudi svež, smrznut ili konzervisan, što ga svrstava u voće >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << koje se može konzumirati tokom cele godine. Dijetetičari savetuju da, ukoliko se koristi konzerviran anans, uvek je bolje birati onaj u sopstvenom soku, nego plod u sirupu. Jer, ananas je voće koje prirodno sadrži šećer u obliku fruktoze, pa će čak i konzervirano voće u konzervi u sopstvenom soku na etiketi imati naznačenu količinu šećera. A kada je plod u sirupu, to se smatra  dodatim šećerom i povećava ukupnu količinu šećera i istovremeno će doprineti unosu šećera u toku dana. Na koji god način se odlučili da konzumirate ovo voće, ovo je 8 razloga zašto bi trebalo da ga jedemo.
1. Ananas je bogat vitaminom C Vitamin C u anansu podržava imuni sistem i ima antioksidativne prednosti. Jedna šolja ananasa, na primer, sadrži 78,9 miligrama vitamina C, što je više od preporučenog dijetetskog dodatka za odrasle žene (75 mg dnevno) i blizu je preporuke za muškarce (90 mg dnevno). Vitamin C je važan jer ima važnu ulogu za zdravlje kompletnog organizma, podstiče rast i zacelivanje raznih procesa u telu, od zarastanja rana do apsorpcije gvožđa.
2. Ananas skida kilograme Možda ste čuli da ananas utiče na proces gubitka kilograma. Ne postoji mnogo dokaza koji potkrepljuju ovu tvrdnju, iako je studija o životinjama objavljena u aprilu 2018. u Food Science and Biotechnology otkrila da sok od ananasa može da pomogne u procesu smanjenja stvaranja i razgradnje masti. Ipak, potrebno je više studija na ljudima da bi se potvrdio taj rezultat. Čak i ako nema značajan uticaj na ljudski metabolizam, ananas je dobar izbor „grickalice“, užine, obroka… jer je niskokaloričan, bogat važnim vitaminima i mineralima i ne uključuje zasićene masti ili transmasti. Stručnjaci ističu da ne postoji određeno voće ili povrće koje direktno uzrokuje gubitak kilograma, ali postoji ono koje će nam pomoći da se najedemo, a da ne unesemo kalorije.
3. Ananas može da olakša varenje Ananas sadrži bromelain, mešavinu enzima za koji studije pokazuju da može smanjiti upalu i otok nosa, a takođe pomaže u zarastanju rana i opekotina. Bromelain može da poboljša varenje i od davnina se koristi u zemljama Centralne i Južne Amerike za lečenje digestivnih poremećaja. Studija objavljena u Biotechnologi Research International otkrila je da bromelain iz ananasu može da pomogne u smanjenju efekata dijareje.
4. Mangan iz ananasa jača kosti Istraživanja su pokazala da je, uz kalcijum, mangan od suštinskog značaja za održavanje jakih kostiju. Ananas je jedan od najboljih izvora minerala, jer jedna šolja ananasa sadrži oko 76 procenata preporučene dnevne vrednosti mangana. Mangan može da pomogne u sprečavanju osteoporoze i pomaže u poboljšanju ukupne gustine kostiju i minerala. Ipak, pazite da ne preterujete! Prema studiji objavljenoj u časopisu The Open Orthopedics Journal – unos mangana može da bude i opasan jer može da poveća rizik od kognitivnih poremećaja ukoliko se unese više od 11 mg dnevno. Ali, tu ne bi trebalo da bude brige s obzirom na to da bi bilo teško dostići te nivoe, jer pola šolje ananasa sadrži manje od 1 mg mangana.
5. Ananas je bogat antioksidansima – „borcima“ protiv bolesti Prema studiji objavljenoj u junu 2014. u časopisu Molecules, ananas je odličan izvor antioksidanata, naročito fenola, flavonoida i vitamina C. Antioksidanti su jedinjenja u hrani koja mogu da pomognu u borbi protiv upala i slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali su molekuli koji mogu da prouzrokuju ćelijska oštećenja i dovedu do zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, Alchajmerovu bolest i probleme sa očima. Hrana bogata antioksidansima, poput ananasa, može da ima značajnu ulogu u suzbijanju tih rizika.
6. Ananas učestvuje u borbi protiv raka Karcinom se javlja kada abnormalne ćelije u telu počnu da se množe i preuzimaju zdravo tkivo, navode stručnjaci  klinike Mayo. Iako ne postoji zagarantovan način za sprečavanje raka, stručnjaci predlažu konzumiranje zdrave hrane – idealno one koja sadrži puno antioksidanata, a koji možete da dobijete kroz ananas. Tako se pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih radikala.
7. Ananas je ima protivupalna svojstva Previše upalnih procesa može da uzrokuje nastanak mnogih bolesti, uključujući bolest koronarnih arterija, dijabetes, rak i Alchajmerovu bolest, navodi Harvard Health Publishing. Srećom, dijeta bogata antiinflamatornom hranom, poput ananasa, može da pomogne u smanjenju upala u telu. Prema studiji objavljenoj u septembru 2016. godine u Biomedical Reports, sadržaj bromelaina u ananasu razlog je za njegova antiinflamatorna svojstva.
8. Ananas pomaže u jačanju imuniteta Kada sve ovo pročitate, možda ćete poželeti da jedete ananas sledeći put, kada se budete borili sa prehladom. Studija objavljena 2014. godine u Journal of Nutrition and Metabolism otkrila je da su deca koja su konzumirala ananas u konzervi imala manje virusnih i bakterijskih infekcija u poređenju sa decom koja ga nisu konzumirala tokom devet nedelja ispitivanja. Istraživači su zaključili da konzumiranje jedne do dve limenke (140 do 280 g) ananasa dnevno može smanjiti verovatnoću infekcije ili barem skratiti njeno trajanje.
Članak 8 naučno dokazanih dobrobiti ananasa za naše zdravlje se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.