Izvor: eKlinika.rs, 12.Dec.2023, 16:00

6 najčešćih problema zbog kojih se javlja bol u grlu pri gutanju

Grlo može da boli kada gutamo zbog infekcije, upale ili opstrukcije, i svi ovi uzroci mogu da budu razlog bolnog gutanja kada jedemo ili pijemo. Medicinski izraz za bolno gutanje je odinofagija – stanje koje uzrokuje da se bol može osetiti u ustima, grlu ili jednjaku.
Šta je uzrok što nas boli grlo kada gutamo? Lekari navode da ne postoji nijedan jedini uzrok ili način lečenja određen za odinofagiju pre svega zato što se bolno gutanje dovodi u vezu sa brojnim osnovnim zdravstvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << stanjima. Često je moguće identifikovati uzrok bola pri gutanju posmatrajući specifične simptome. U zavisnosti od uzroka, simptomi mogu da budu oštar ili tup bol u vilici, grlu, grudima ili jednjaku. Bol može da zahvati samo jednu stranu grla i može da se ublaži kada osoba duboko diše. U zavisnosti od uzroka, često su prisutni dodatni simptomi, ali grlo nas boli kada gutamo zbog:
1. Strep grla – streptokokna upala grla
Infekcije grla su jedan od najčešćih uzroka bola pri gutanju i najčešće je u pitanju strep grlo ili upala grla izazvana Streptococcus bakterijom. Ljudi sa strep grlom mogu da osete:
otečene, osetljive limfne čvorove na jednoj ili obe strane vrata temperaturu male, crvene mrlje na vrhu usta, poznate kao petehije grlobolju, koja može brzo da se razvije crvene i otečene krajnike bele mrlje, ili pruge gnoja na krajnicima. 2. Tonzilitis
Tonzilitis je infekcija, upala krajnika – dva limfna čvora na zadnjem delu grla i čest je uzrok što nas boli grlo kada gutamo.  Tonzilitis je zarazno stanje, jer ga izazivaju virusi ili bakterijske infekcije, uključujući strep grlo. Ako je bol pri gutanju posledica upale krajnika, može se osetiti:
loš zadah dehidracija temperatura otežano gutanje, poznato kao disfagija upaljeno grlo osetljivi limfni čvorovi na vratu disanje na usta ili hrkanje umor i malaksalost bele mrlje od gnoja rvenilo krajnika. 3. Epiglotitis
Epiglotitis je infekcija grla koja uzrokuje upalu epiglotisa, što je preklop u grlu koji sprečava hranu da ide niz dušnik. Pored bola pri gutanju, tipični simptomi epiglotitisa mogu da budu:
otežano gutanje temperatura curenje nosa potreba za uspravnim sedenjem kako bi se lakše disalo prigušeni glas iznenadna bol u grlu otežano disanje glasan zvuk pri disanju, poznat kao stridor. 4. Gljivična infekcija
Gljivične infekcije u ustima, grlu ili jednjaku, poznate kao oralni drozd, takođe mogu da dovedu do neprijatnosti pri gutanju. Kvasac je vrsta gljivice koja može nekontrolisano da se razmnoži ako se uslovi unutar tela promene na način koji podstiče rast ove gljivice. Bakterija Candida je čest uzrok gljivičnih infekcija. Dodatni simptomi mogu da budu:
gubitak ukusa bele mrlje na unutrašnjim obrazima, jeziku, nepcima i grlu crvenilo ili bol neobičan osećaj da su nam usta puna vate/pamuka pucanje i crvenilo u uglovima usta. 5. Ezofagitis
Jednjak je cevčica koja prenosi hranu i tečnost iz usta u stomak, a ezofagitis je zapaljenje jednjaka. Najčešći uzrok ezofagitisa je refluks kiseline – kada se deo kiselog sadržaja želuca vraća nazad kroz jednjak. Određeni lekovi i alergijske reakcije takođe mogu da izazovu ezofagitis, koji pored bolnog gutanja može da izazove sledeće simptome:
bol u grudima gorušicu disfagiju krvarenje, prisutno kao krv u iz želuca (kada se povraća) ili kao tamnija stolica. 6. Povreda grla
Iako ređe od drugih uzroka, povreda grla takođe može da uzrokuje da nas boli grlo kada gutamo. Jedenje ili pijenje nečega što je previše vruće može da „zapali“ unutrašnjost grla ili jednjak. Takođe je moguće da se ogrebe ili poseče zadnji deo grla kada se jedu krekeru ili čips, na primer, koji imaju oštre ivice.
Članak 6 najčešćih problema zbog kojih se javlja bol u grlu pri gutanju se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.