Izvor: Luftika.rs, 06.Dec.2023, 17:05

Danica Grujičić: „Zabrana pušenja u zatvorenom važiće i za elektronske cigarete“

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, kao što su kafići, restorani, kafane i svi ostali objekti zatvorenog tipa, koji nisu bili predviđeni 2010. godine, kada je Srbija dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, očekuje se da uskoro zaživi u praksi.
Ministarka Danica Grujičić naglašava da će sve isto važiti i za elektronske cigarete i da na ministarstvu ostaje da definiše pravilnik za „otvoren prostor“.
– Ako je lokal sa svih strana zatvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << plastikom, to nije otvoren prostor. Moraju postojati ili otvoreni prozori ili formulisanje šta je to otvoren prostor, ali to može i nekim pravilnikom – rekla je Grujičić, a prenosi „Blic“.
Duvanski dim je štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva.
– Imate veliki broj mladih ljudi koji jednostavno ne mogu ni da borave u klubovima, niti se osećaju dobro posle boravka u klubovima, u kafanama, u restoranima zato što zaista ne možete da dišete tamo od količine dima koja postoji – kaže ministarka Grujičić.
95% obolelih od karcinoma pluća su pušači Statistika jasno govori koliko loše nikotin utiče na pluća.
„A da ne govorimo o hroničnim plućnim bolestima iz kojih kasnije može da se razvije karcinom. S druge strane, imate uticaj na krvne sudove pre svega donjih ekstremiteta, odnosno nogu. Imate uticaj na koronarne krvne sudove srca“, rekla je Grujičić i dodala:
– Sada svi govore o tome: ‘Evo moj deda je pušio’, ali on je motao onaj prirodni duvan. I moj pradeda je pušio pa ne znam koliko dugo je živeo. Šta hoću da kažem, to što imate pojedinačne primere kako je neko dugo pušio pa živeo dugo i tako dalje, naravno da u svemu tome određenu ulogu igra i genetika ali generalno gledano to nam ne treba“, rekla je.
Sve isto važiće i za elektronske cigarete. – Ja znam da nikoga ne možemo naterati da prestane da puši, ista ova pravila važe i za elektronske cigarete. Ništa one nisu manje opasne, prema tome u zatvorenom prostoru da bude čist vazduh, a napolju će i onako kako hoćete ko hoće da sedi sa vama – rekla je ministarka Grujičić gostujući na Prva TV.
Pušenje će prema sadašnjoj verziji Nacrta zakona biti zabranjeno u:
Restoranima, Kafanama Kafićima Svim objektima zatvorenog tipa, Na autobuskim stajalištima Stadionima Zabranjuje se prodaja elektronskih cigareta maloletnicima u Srbiji

Pogledaj vesti o: Zakon o zabrani pušenja

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.