Skupština o mobingu i volontiranju

Izvor: RTS, 11.Maj.2010, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o mobingu i volontiranju

Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu doprineće bržem i lakšem rešavanju tih slučajeva i smanjenju broja sudskih sporova, rekao ministar Ljajić obrazlažući zakonska rešenja.

Radni dan u Skupštini Srbije protekao je u raspravi o predloženim zakonima o mobingu i o volontiranju.

Odlazeći guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić rekao je da su devizne rezerve trenutno na rekordnom nivou od 11 milijardi evra i da "u pregovorima sa Međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << monetarnim fondom neće biti priče o tome kako ćemo povući dodatna sredstava, već kako ih nećemo povući, pošto je očito da Srbiji nisu ni potrebna".

Jelašić je, obrazlažići na sednici skupštinskog odbora za finansije program monetarne politike NBS za 2010. godinu, rekao da se očekuje da će inflacija do sredine godine biti u dodatnom padu i da će njena stopa najverovatnije u junu iznositi oko 3,5 odsto.

Do toga je, prema njegovim rečima, došlo zbog restriktivne monetarne politike, zamrzavanja plata i penzija, kao i zbog efekata ekonomske krize.

Jelašić je napomenuo da se referentna kamatna stopa konstantno smanjivala i da ona trenutno iznosi osam odsto.

On je rekao da je stopa inflacije krajem marta bila 4,6 odsto i da NBS očekuje da će inflacija za april iznositi 4,3 odsto i podsetio da je NBS ranije zacrtala da inflacija u 2010. godini bude šest, plus-minus dva odsto. Inflacija je na kraju 2009. iznosila 6,6 odsto.

Ministar za zapošljavanje i socijalnu politiku Rasim Ljajić rekao je da će zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu doprineti bržem i lakšem rešavanju slučajeva zlostavljanja na radu i smanjenju broja sudskih sporova, jer zakon predviđa i posredovanje pre sudskog postupka.

Obrazlažući zakonska rešenja u Skupštini Srbije, Ljajić je rekao da zakon predviđa mogućnost rešavanja spornih pitanja kod samog poslodavca kroz postupak posredovanja i mirenja koji ne traje duže od osam radnih dana.

On je naveo da se, tek ako postupak kod poslodavca ne uspe, zaposleni može obratiti sudu.

Rasim Ljajić ministar rada i socijalne politike kaže: "Najpre spor pokušavamo da rešimo u okviru same radne organizacije, preduzeća, kompanije time što strane biraju posrednika. Posrednik nema ovlašćenja da donese odluku, već da ponudi rešenje prihvatčjivo za obe strane. Ako se ne dođe do rešenja, ide se na sud".

Zlostavljani mora da se požali u roku od 6 meseci ili zahtev zastareva. Ako posredovanje ne uspe, poslodavac može da pokrene disciplinski postupak protiv siledžije, ali i protiv lažne žrtve. Teret dokazivanja je na osumnjičenom. Osim vlasti, zakon pozdravlja i opozicija, uz primedbe da je nedorečen i zato neprimenjiv.

Ljajić je dodao da zlostavljanje na radu predstavlja zlonamerno i neprijateljsko i neetično ponašanje prema zaposlenom i dodao da je u 95 odsto slučajeva u pitanju zlostavljanje rukovodioca prema zaposlenom, ali ima i zlostavljanja među zaposlenima, odnosno

kolegama na poslu.

Prema podacima Viktimološkog društva iz 2007. i 2008. godine, oko 50 odsto prijavljenog zlostavljanja odnosi se na zlostavljanje na radu, rekao je Ljajić.

Kako je naveo, primenu zakona nadziraće upravna inspekcija za zaposlene u državnim organima, organima autonomne pokrajine i lokalne samouprave i inspekcija rada za zaposlene u preduzećima i ustanovama i kod drugih poslodavaca.

Mobing i u Skupštini  

Govoreći o Predlogu zakona o volontiranju, Ljajić je rekao da pravni sistem Srbije ne poznaje volontiranje kao dobrovoljno pružanje usluga za opšte dobro i dobro drugog lica bez nakande.

Značaj ovog zakona ogleda se prevashodno u tome da se u pravni sistem uvede oblik volontiranja kao pružanje usluga za opšte dobro ili dobro drugog lica dobrovoljno bez naknade, čime bi se izvršilo njegovo jasno razlikovanje od radnog angažovanja lica na osnovu

ugovora o radu i rada van radnog odnosa, kazao je Ljajić.

On je dodao da će se donošenjem tog zakona obezbediti pravna zaštita volontera, kao i zaštita korisnika njihovih usluga od eventualne štete koja bi od te aktivnosti mogla da nastane.

Poslanici vladajuće većine istakli su da će usvajanje predloženog zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu sprečiti i u znatnoj meri smanjiti mobing u svim pojavnim oblicima, dok su opozicione SRS i DSS ukazale da mobing postoji i u Skupštini Srbije.

Nemanja Šarović iz SRS samatra da je "nedopustivo da se teret dokazivanja da se zlostavljanje nije desilo svaljuje na poslodavca. To nema nigde u pozitivnom pravu da mora da se dokazuje da se nešto nije desilo".

Milica Vojić Marković, D S S kaže da : "Član zakona kaže da medijator može da bude bilo ko. Ne može da bude bilo ko, ne može da bude medijator čovek koji ne zna ništa o tome"

Opozicija je istakla i da je predloženi akt nedorečen i da je jedini način sprečavanja zlostavljanja na radu primena odredbi Krivičnog zakonika.

Parlamentarci iz redova kluba "Za evropsku Srbiju" istakli su da su predloženi zakoni o sprečavanju zlostavljanja na radu i o volontiranju, o kome se u republičkom parlamentu vodi objedinjena načelna rasprava, važni ne samo za pravni sistem, već uopšte za uređenje društvenih odnosa.

Ipak, Dragan Marković Palma iz JS tvrdi da " je u Srbiji prisutan i politički mobing i to je na nivou opština najveći problem, jer kada se promeni vlast, onda se smenjuju po političkoj podobnosti, a ne po stručnosti".

Na Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu podneto je oko 200 amandmana, a ministar Ljajić spreman je da prihvati sve predloge koji će poboljšati zakon.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.