Za „Južni tok” 700 miliona evra

Izvor: Blic, 19.Maj.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za „Južni tok” 700 miliona evra

Direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je juče da će izgradnja trase gasovoda „Južni tok” kroz Srbiju koštati najmanje 700 miliona evra. On je rekao da će taj gasovod u Srbiju ulaziti kod Zaječara, a ne kod Dimitrovgrada kako je prvobitno planirano, glavno čvorište biće kod Beograda, a od Batajnice će se jedan krak gasovoda odvajati za Republiku Srpsku.

- Izlazna tačka gasovoda biće kod Subotice, a drugi krak gasovoda vodiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od Paraćina ka jugu Srbije - naglasio je Bajatović.

Na taj način će gasom biti adekvatno obezbeđeni najveći gradovi u Srbiji - Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac - rekao je Bajatović.

On je rekao da će se izgradnja gasovoda kroz Srbiju obavljati kroz projektno finansiranje i kreditno zaduženje zajedničkog preduzeća „Srbijagasa” i „Gasproma”.

- Sedište tog preduzeća, koje će svoju delatnost obavljati po srpskim zakonima, biće u Švajcarskoj - rekao je Bajatović.

On je rekao da je rok za konačnu investicionu odluku o gradnji gasovoda kroz Srbiju 24 meseca od dana potpisivanja ugovora, i podsetio da je rok za kompletnu izgradnju gasovoda 31. decembar 2015. godine. Bajatović je napomenuo da će celokupan kapacitet gasovoda iznositi 63 milijarde kubnih metara, a da će njegova kompletna izgradnja koštati oko 20 milijardi evra.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je juče da je projekat gasovoda „Južni tok” u interesu Rusije, ali i svih država kroz koje će gasovod prolaziti, i dodao da će sredinom sledeće godine biti završena studija o izvodljivosti za izgradnju gasovoda. Ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko ubeđen je da će projekat gasovoda „Južni tok” biti završen pre nego alternativni gasovod „Nabuko”.

Direktor „Srbijagasa” je takođe izjavio da je u Sočiju s predstavnicima „Gasproma” razgovarao i o izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i o skladištenju komercijalnih količina gasa te kompanije, i najavio da će ti razgovori biti nastavljeni na energetskom samitu koji će početkom juna biti održan Sankt Peterburgu.

Prvi čovek „Srbijagasa” je kazao da će sa njima razgovarati o izgradnju još jednog skladišta gasa u Srbiji većeg kapaciteta od onog u Banatskom Dvoru, što bi, kako je rekao, omogućilo Srbiji da skine monopol Mađarske na transport gasa za potrebe Srbije, kao i da se smanje gubici „Srbijagasa”. U Sankt Peterburgu biće reči i o osnivanju zajedničke banke „Srbijagasa” i „Gasproma” radi lakšeg finansiranja projekta gasovoda kroz Srbiju, kao i o preuzimanju 49 odsto deonica u zajedničkoj kompaniji „Jugorosgas”. „Gasprom” trenutno u „Jogorosgasu” ima 75 odsto, a Srbija 25 odsto akcija, pa će biti zanimljivo po kojoj će ceni naša država otkupiti još 24 odsto deonica.

Zorana Mihajlović-Milanović, stručnjak za energetiku, kaže da ćemo i pored svega imati manjinski udeo u ovom preduzeću.

- Na taj način opet nećemo imati partnerski odnos. Takođe, pitanje je i zašto bi nam Rusi dozvolili otkup akcija. Možda zato što će „Jugorosgas” moći da učestvuje u gradnji gasovoda i u gasifikaciji Srbije - objašnjava Milanovićeva.

O sniženju cene gasa do 1. jula

Bajatović je izjavio da će o mogućem pojeftinjenju gasa za potrošače u Srbiji razgovarati do 1. jula sa predstavnicima Vlade i nadležnih ministarstava. „Bilo je dogovoreno da neće biti pojeftinjenja gasa, ali moramo da dogovorimo nešto na tu temu kako bismo uskladili potrebe 'Srbijagasa’ i njegovih dugovanja i interesa potrošača”, rekao je Bajatović i dodao da se za to mora pronaći neka mera.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.