Valjevci: Ko Gorenje seli u Zaječar?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2011, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevci: Ko Gorenje seli u Zaječar?

VALJEVO -

Pomoćnik valjevskog gradonačelnika Radivoje Milutinović izrazio je sinoć "iznenađenje i čuđenje" odlukom menadžmenta Gorenja iz Velenja da novu fabriku gradi u Zaječaru, a ne u Valjevu, gde je ranije kupljen plac za tu investiciju.

Gostujući na regionalnoj Vujić televiziji (VTV) Milutinović je najavio aktivnosti gradskih čelnika u Vladi Srbije kako bi se "neprijatna situacija razjasnila".

U toj emisiji VTV-a ponovljena je izjava potpredsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vlade Srbije Božidara Đelića, data u Valjevu u novembru 2010, i njegovo obećanje da će Vlada Srbije sprečiti da "investitori iz Valjeva idu u Zaječar ili Loznicu".

Đelić je tada optužio "manje stranke u vladi", ne imenujući pritom ni jednu, da zarad jeftinih političkih poena vuku nekorektne poteze i Gorenje vode u Zaječar, a italijansku kompaniju Vali (VaLy) u Loznicu.

"Te investitore u Valjevo nije dovela Vlada Srbije već tadašnja (posle petooktobarskih promena 2000) lokalna (DOS-ova) vlast", ocenio je u novembru 2010. Božidar Đelić.

Beogradski mediji su ranije danas preneli da će Gorenje otvoriti novu fabriku u Zaječaru za proizvodnju mašina za pranje i sušenje rublja, koja će zaposliti najmanje 300 radnika, te da je planirana početna investicija oko 2,9 miliona evra.

U nekoliko navrata je objavljeno da će Vlada Srbije taj projekat Gorenja pomoći bespovratnim sredstvima od 10.000 evra po radnom mestu.

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije Mlađan Dinkić kazao je da će Gorenje za Zaječar biti ono što je Fiat za Kragujevac.

Gorenje je krajem 2008. zakupilo 4,81 hektara gradskog građevinskog zemljišta na 99 godina za 180 miliona dinara u blizini lokacije na kojoj od jeseni 2006. ima fabriku rashladnih uređaja sa poslovnim centrom za ovaj deo Balkana u kojima je zaposleno 550 radnika.

U januaru 2009. direktor fabrike rashladnih uređaja Gorenja Mirko Meža rekao je lokalnim medijima da odlaganje izgradnje novih kapaciteta "ne znači da će ta kompanija odustati od svojih nakana".

Meža je tada precizirao da će Gorenje ispuniti klauzulu iz ugovora potpisanog prilikom zakupa novog građevinskog zemljišta da "u naredne četiri godine zaposli još 500 radnika".

On je ocenio da je gradsko građevinsko zemljište u Valjevu zakupljeno u blizini fabrike rashladnih uređaja zbog "realne potrebe za proširenjem postojećih kapaciteta".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.