Izvor: MC Bor, 28.Mar.2014, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zaječaru otvorena angio sala, jedina u Timočkoj krajini!

Bor, Zaječar, 28. mart
Izvor: TV Best
U Zdravstvenom centru Zaječar danas je svečano otvorena angio sala koja će zbrinjavati pacijente iz cele Timočke krajine. Ovo je prekretnica za zdravstvo Istočne srbije, čulo se na konferenciji koja je održana u adaptiranom objektu kardiologije. Do sada su ugroženi pacijenti, kojima je i minut bio od životnog značaja,  morali da putuju do Niša, ili drugih medicinskih centara što je neke stajalo života.
Prema rečima dr Milana Nedeljkovića, profesora Kliničkog centra Beograd, dogovor o otvaranja angio sale u Zaječaru počeo je još pre tri godine, a ovo je prekretnica za ovaj deo Srbije što se zdravstva tiče.
Ministarstvo zdravlja je za adaptaciju prostorija izdvojilo 15 miliona dinara, a za sam aparat 80 miliona dinara. Edukacije, pripreme, saradnje finansiralao je naš ZC. Moram da naglasim da je pomoć lokalne samouprave bila od neprocenjivog značaja – kazao je dr Stanislav Tadić, direktor zaječarskog ZC.
Četvoro vrhunskih kardiologa ZC Zaječar obučeno je da radi ovim aparatom, kao i pomoćno medicinsko osoblje. Koliko je veliki značaj angio sale za sve meštane Borskog i Zaječarskog okruga, objasnio je dr Zoran Perišić, predsednik Udruženja kardiologa Srbije i gradonačelnik Niša.
Svaki minut kod akutnog infarkta miokarda je dragocen, za svakih 10 minuta ranijeg reagovanja smrtnost se smanji za jedan odsto. Sada će pacijentima iz okolnih gradova  trebati sat ili nešto više da budu zbrinuti, tako da će šteta  od infarkta biti minimalna, a invalidnost mala ili nikakva. Inače, Srbija je na trećem mestu u Evropi po smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja – kazao je dr Zoran Perišić.
Pre samog svečanog otvaranja tri pacijenta su imala intervencije, tako da je angio sala i nezvanično počela sa radom.
U Zaječarskoj bolnici ugrađuje se i pejs-meker svih pacijenata cele Timočke krajine.
Podeli/Sačuvaj
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.