U Timočkoj krajini redovna kontrola mesa

Izvor: RTS, 16.Jan.2019, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Timočkoj krajini redovna kontrola mesa

Na području Timočke krajine godišnje se pregleda oko 3.000 uzoraka mesa divljih svinja. U 10 slučajeva se otkrije trihineloza - zarazna bolest koja može da se prenese sa životinja na ljude. Lovačka udruženja tvrde da redovno uzorkuju meso. Individualni proizvođači domaćih svinja to retko čine, kažu u Veterinarskom institutu u Zaječaru. Stručnjaci apeluju da se i njihovo meso redovno pregleda. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Trihineloza je zoonoza, bolest životinja koja se konzumiranjem zaraženog mesa prenosi i na ljude. Radi se o vrlo ozbiljnoj bolesti i zato stručnjaci upozoravaju da se obavezno pre konzumiranja, uradi test na trihinelozu.

„Što se tiče domaćih svinja koje se kolju na poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno dvorištima, pravo da vam kažem nemamo jako veliki odziv, tako da bih ovim putem apelovao da se svaka svinja koja se zakolje u domaćinstvu, odnosno van klanice, pregleda u institutu ili drugoj ustanovi,” kaže veterinar Danijel Bogosavljević iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Zaječaru.
Svake godine na području Istočne Srbije otkrije se trihineloza na deset uzoraka od 3000 pregledanih,ali je to samo pokazatelj da su pregledi mesa obavezni. Ipak samo jedan slučaj dovoljan je da ugrozi zdravlje životinja i ljudi.
„Kao što sam rekao, jako je retka, treba voditi računa, nikako se ne opuštati, jer znamo da se radi o veoma opasnoj bolesti”, naglašava veterinar Danijel Bogosavljević.
Pregled uzoraka mesa od domaćih svinja košta 480 dinara, a pregled mesa divljih svinja je besplatan. Trihineloze kod ljudi nema na području zaječarskog i borskog okruga, ali je preventiva neophodna.
Na ovoj teritoriji se sprovode i sve mere da bi se predupredile i druge zarazne bolesti kod životinja. Vakciniše se svake godine 40 hiljada goveda i 50 hiljada svinja. Redovno se kontroliše i promet namirnica životinjskog porekla iz susedne Rumunije i Bugarske gde je prošle godine bilo slučajeva svinjske kuge. Takvim merama, sprečeno je širenje bolesti iz susednih zemalja.
„Institut učestvuje u otklanjanju sporednih proizvoda životinjskog porekla, koji se oduzimaju na graničnim prelazima, a koji, iskustva su pokazala, predstavljaju glavni razlog, prenosa bolesti iz jedne zemlje u drugu”, navodi Milijana Nešković epizootiolog u zaječarskom Institutu za veterinu.
U institutu za veterinu, redovno se kontroliše hrana životinjskog porekla, ali i stočna hrana.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.