Stipendije – podsticaj za bolje ocene

Izvor: RTS, 29.Jul.2015, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendije – podsticaj za bolje ocene

Učenici i studenti u Srbiji godišnje dobiju do 30.000 stipendija i studentskih kredita samo od Ministarstva prosvete, a ne postoji podatak o broju stipendija koje daju privatna lica, kompanije i institucije. Među njima je i Udruženje osiguravača koje je dodelilo stipendije najboljim učenicima i studentima iz hraniteljskih porodica.
Stefan Mišković iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zaječara živi u hraniteljskoj porodici. Najviše voli da se igra sa drugovima, ali je postigao i odličan uspeh u školi i tako obradovao učitelje i porodicu koja ga je prihvatila.

Stefan Mišković kaže da samo iz francuskog jezika ima četvorku i dodaje da ponekad uči sat vremena.
"On je sasvim dobar dečak postigao je dobre rezultate i u školi i u fudbalu", kaže Anđelka Petrović, Stefanova hraniteljica.
Stipendije iznose 10.000 dinara, i đaci i studenti će ih dobijati do kraja ove godine.
Kristina Lazarević, student kaže da stipendije mnogo znače da bi se uspešno završilo školovanje i da bi postali bolji ljudi. "Srećna sam što sam jedna od stipendiranih", kaže Kristina.
Pomoć nalazi put do onih kojima je najpotrebnija, kažu u Udruženju osiguravača, koje je ove godine stipendiralo još tri grupe odličnih učenika i studenata
"Udruženju je uvek zadovoljstvo da učestvuje u ovakvim akcijama posebno kada se radi o mladim ljudima koji su svojim vrednim radom i trudom to i zaslužili. Nadam se da će i drugi pojedinci i kompanije slediti naš primer", kaže Radmila Jašarević, generalni sekretar Udruženja osiguravača.
Ministar rada Aleksandar Vulin pozvao je sve društveno odgovorne kompanije da preko stipendija pomognu najugroženijim učenicima.
"Oni su dobri đaci, oni su dobri studenti, dobri i korisni članovi našeg društva i mi to na ovaj način pokazujemo da ih cenimo", rekao je Vulin.
Srbija je jedna od najuspešnijih zemalja u Evropi kada je u pitanju hraniteljstvo jer više od 6.000 dečaka i devojčica živi u takvim porodicama koje ih čuvaju i pomažu im da postanu vredni i dobri ljudi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.