Šta muzičari slušaju: Filip Budanović (D Zoo)

Izvor: BalkanRock.com, 06.Sep.2015, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta muzičari slušaju: Filip Budanović (D Zoo)

Subotički crossover sastav, D Zoo, u poslednje vreme, sve više privalači pažnju kako stručne javnosti, tako i publike. Od svog osnivanja osvojili su mnogobrojna priznanja među kojima su, svakako, najznačajnija prva nagrada novinarskog žirija i drugo mesto u generalnom plasmanu na Belgrade Live Demo Festu 14 i titula pobednika 48. Gitarijade u Zaječaru sa područja Republike Srbije po oceni stručnog žirija prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << godine. Trenutno su zauzeti nastupima na kojima promovišu svoje prvo zvanično izdanje “Treća Armija Trećeg Sveta”, a za čitaoce Balkanrocka, frontmen Filip Budanović otkriva koji su to albumi najviše uticali na njega kao muzičara.

Eminem – The Marshall Mathers LP (2000)

Listu ću da započnem albumom sa kojim sam počeo da slušam rep. Imao sam 10 godina kada sam postao vlasnik ovog CD-a. Više ništa nije bilo isto, bio sam potpuno šokiran. Intro “Public Service” koji je spojen sa prvom pesmom “Kill You” sam doživeo kao šamar. Ceo album ima tu surovu i sirovu notu koja me je držala hipnotisanog dok sam na repeat preslušavao sve pesme i upoznavao se sa, za mene tada nepoznatom, hip-hop kulturom, na sveže kupljenom diskmenu.

Bassivity Mixtape – Prvi Put (2003)

Domaći hip-hop sam prvi put iskreno počeo da gotivim sa ovim mixtape-om. Ovo je album sa kojim sam se tada poistovećivao. Ostavio je veliki uticaj na mene, ali mogu sa sigurnošću da tvrdim i na celokupnu domaću hip-hop scenu. Čitav novi talas izvođača koje sam u narednim godinama pratio bili su prisutni na ovom albumu, a ovde sam ih prvi put čuo. Tvorac ovog mixtape-a, Vanja, okupio je na jednom mestu izvođače kao što su VIP, Struka, Bad Copy, Marčelo, Juice… Nisu samo izvođači ti koji su obeležili ovaj mixtape; Instrumentali i beatovi su jednako doprineli autentičnosti ovog albuma. Semplovi su pažljivo birani i sklapani u jedno pravo remek delo domaćeg hip-hopa.

Limp Bizkit – Significant Other (1999)

Jedan od dominatnih uticaja na to da D ZOO ne bude samo rep grupa imao je ovaj bend, ali i ceo nu metal talas kasnih devedesetih i ranih dvehiljaditih. Teško mi je da odlučim koje albume iz tog talasa da izdvojim, jer ih zaista ima mnogo koje i dan danas slušam. Ipak “Significant Other” je album koji je predstavljao jedan od osnovnih uticaja za prvi niz pesama mog benda. Pesme “Nookie” i “Break Stuff”. Poslušajte ih sada odmah ponovo.

Payable on Death – Satellite (2002)

Ovom prilikom sam se odlučio za P.O.D. i jedno fenomenalno ostvarenje nu metal talasa. Album “Satellite” povremeno svrati u moju plejlistu i uvek čujem nešto novo. Ogromna energija izbija istog momenta kada album krene uz pesmu “Set It Off”, pa onda čitav niz sjajnih pesama poput “Boom”, “Youth of the Nation”, kao i “Alive”, “Satellite” i “The Messenjah”. Zanimljiv sklop zvukova može da se čuje na ovom ostvarenju. Ceo album prati specifičan, po malo “Korn-ovski”, mračan ton, praćen žestokim gitarskim rifovima, pomešan sa rap i reggae uticajima.

Metallica – Metallica (1991)

Metallica zauzima posebno mesto u mojim plejlistama. Sa sigurnošću mogu da kažem da je to moj omiljeni bend, bend koji sam najviše izučavao i koji stalno slušam. Poznato je da je njihova diskografija veoma šarenolika i da je pravila raskole među fanovima i da i dan danas izaziva velike debate i diskusije. Odlučio sam se za “Crni album”. Materijal kojim je metal kao muzički pravac postao mejnstrim i počeo da se vrti po radio stanicama. Da li je to dobro ili loše? Ja mislim da je veoma dobro. Možete da volite, mrzite ili da vas jednostavno ne interesuje ovaj bend, ali “Black Album” je jednostavno nešto što je postalo deo pop kulture i promenilo rokenrol istoriju.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.