Spavaju sa pacovima

Izvor: Blic, 26.Feb.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spavaju sa pacovima

Zaječar - Iako se Timok povukao, a nadležni zvanično proglasili poplavu okončanom, većina dvorišta i podruma još uvek je potopljena. Tamo gde su do juče bili travnjaci, sada pliva đubre koje je voda donela, ali i sve ono što je izbacila kanalizacija. U naselju Izvorski put izlilo se više od 250 septičkih jama, tako da su otpadne vode poplavile i dvorišta i kuće.

- Voda nam je podigla betonski poklopac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << septičke jame koja je ispred kuće. Nije problem nesnosan miris, već to što nemamo gde da idemo u toalet. Ja odlazim kod rođaka u grad, šta ću, nije me sramota kad se mora. Svi stanovnici naselja imaju taj problem, a svako se snalazi kako može - kaže nam Bora Stojanović iz Ljubotinske ulice.

Njegov komšija Dalibor Mitić kaže da je izlivena kanalizacija isterala pacove napolje, pa su se uselili na spratove kuća.

- Gledao sam pacova velikog kao mačka kako pliva po dvorištu, a mnoge komšije kažu da su imali isti slučaj. Čudo kako se pacovi ne boje, i strašno je koliko ih ima - kaže Dalibor.

Mnogi meštani pričaju kako su raznim predmetima zapušili WC-šolje da im pacovi ne ulaze u kuće, a neki su zapušili sve odvodne cevi zbog nesnosnog mirisa.

- Iz sudopere, umivaonika i WC-šolje se širi nesnosan miris. Nemamo gde da iznesemo vodu od pranja, pa je bacamo kroz prozor - dodaje Borina supruga Persida.

Njima je nameštaj potpuno uništen, kažu da upravo seku regal da bi mogli da ga iznesu iz kuće i bace.

Komunalci u džakovima sakupljaju uginule životinje, a nameštaj, posuđe, garderoba i sve što se moglo izneti iz kuće stoji u svakom dvorištu. Komšije se pomažu koliko mogu, mnoge porodice čiji je sprat ostao nepoplavljen napravili su pravi "pansion" za smeštaj prijatelja.

- U našoj kući spava 12 prijatelja i rođaka, a preko dana nas je i više. Zajedno jedemo, donese ko šta ima pa se pomažemo. Kod nas je i moj sestrić Stefan - kaže Snežana Ivanović.

Njen sestrić, učenik osmog razreda, preživeo je dramu. I sada sanja vodu, trgne se iz sna, pa nastavi.

- Lepo zaspim, a onda usred noći sanjam naše naselje i odjednom nadolazi ogromna voda. Sve kuće su u tren potopljene. Onda se probudim, vidim da sam u krevetu kod tetke, pa nastavim da spavam - kaže nam Stefan Stojanović (14), koji u školu odlazi samo sa jednom sveskom jer su mu knjige potopljene.

Njega i njegovu porodicu voda je naterala da se popnu na vrh garaže i tu čekaju čamce.

- Toliko je brzo nadošla voda da smo jedva uspeli da se popnemo na krov garaže. Mene je spasao čamac nakon dva sata, ali kako su prvo spasavali decu i stare, majka je spasena satima kasnije. Dok smo čekali spasioce, svi smo bili uplašeni. Bojao sam se da voda ne nadođe još više - kaže tužno Stefan.

Vatrogasci su junaci

- Vatrogasci iz Niša, sa kojima sam bio, ceo dan su živeli na jednoj konzervi, a spasavali su i noću i danju. Gledao sam ih kako ulaze u vodu do ramena i nose decu i stare do čamca. Bili su skroz mokri, satima, a spavali su u automobilima u natopljenoj odeći. Svi smo im zahvalni, pravi su junaci - kaže Dalibor Mitić.

Sprečiti epidemiju

- Ako održavaju higijenu i koriste zdravu pijaću vodu, epidemije neće biti. Mi smo juče u desetak kuća počeli dezinfekciju hlornim preparatom, ali da bismo dezinfikovali, mora sva voda da se povuče iz prostorija - rekao je epidemiolog Predrag Marušić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.