Sa zebnjom čekamo grejnu sezonu

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa zebnjom čekamo grejnu sezonu

Beograd -- Početak grejne sezone i dalje neizvestan zbog velikih dugovanja toplana prema NIS-u i ''Srbijagasu''.

Građani najmanje pet gradova u Srbiji pred ovu zimsku sezonu nemaju osigurano centralno grejanje.

Samo deset dana do 15. oktobra, kada bi grejna sezona zvanično trebalo da počne, ali i po nižim temperaturama za ovo doba godine, zbog velikih dugova toplana ''Srbijagasu'' i NIS-u snabdevanje energentima i dalje je neizvesno.

Najhladnije tačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije ove zime mogu biti Priboj, Novi Pazar, Zaječar, Pančevo i Trstenik.

Toplane u ovim gradovima najugroženije su u snabdevanju energentima jer su dugovi dobavljačima – NIS-u i ''Srbijagasu'' – previsoki, pa niko ne može da potvrdi da će grejanje početi kada je planirano, 15.oktobra.

Direktor JKP "Grejanje" Pančevo Zoran Ašanin nema ohrabrujuće poruke za korisnike usluga grejanja u tom gradu.

''Mi nemamo ni zalihe, a ni postrojenja za alternativno gorivo. U ovom momentu mi zavisimo od 'Srbijagasa'. Mi trenutno vršimo tople probe i dobili smo u narednih pet dana gasa za tople probe. Ništa nam nisu garantovali da ćemo imati gasa za početak grejne sezone tako da je to ostalo otvoreno pitanje'', kaže on.

Kritično je i u Novom Pazaru gde potrošači duguju oko 50 miliona dinara, a toplana za energente duguje 37 miliona.

U takvoj situaciji, direktor toplane Bojan Biočanin za B92 nije mogao da potvrdi da će grejanje u Novom Pazaru početi na vreme.

Iako njihova toplana ima problema sa snabdevanjem mazutom, Zaječarci imaju sasvim logična očekivanja - da ako grejanje redovno plaćaju, onda ga i dobiju u dovoljnim količinama:

''Redovno plaćam i očekujem da bude grejanje. Oni koji ne plaćaju neka strahuju za grejanje'', poruka je jednog redovnog platiše.

''Ja mislim da hoće'', kaže jedan Zaječarac koji ima i spremnu alternativu ukoliko grejanja na kraju ipak ne bude – struju.

Struja, međutim, nije jedina alternativa. ''Pa ne znam kako ću se grejati... Mislim da ću najverovatnije na ugalj i na drva'', objašnjava jedan građanin Zaječara.

Ostali, ipak, ne žele da se maltretiraju sa ''prljavim gorivima'' i opredeljuju se za prvu alternativu: ''Pa strujom, šta ću - ako ne bude grejanja ne mogu da biram. Jedino mi preostaje struja''.

Toplanama najveći problem stvaraju veliki dugovi potrošača zbog čega one ne mogu da podmire svoje dugove prema ''Srbijagasu'' ili NIS-u koji ih snabdeva mazutom.

Takve probleme imaju i najveće toplane - beogradske, panonske i novosadske.

Izvršni direktor za komercijalne poslove ''Srbijagasa'' Dušan Vučur ima jasnu poruku za toplane.

''Oni koji su bili kvalifikovani kupci sada bi ponovo da se vrate u status tarifnih kupaca jer je trnutno cena za kvalifikovane viša od one za tarifne. Isporučivaćemo gas ali će promena statusa podrazumevati promenu prethodnih obaveza'', objašnjava on.

I pored dugova, nešto bolja situacija je u tri najveća grada - Beograđani, Novosađani i Nišlije ove zime mogu da računaju na tople stanove najkasnije od 15. oktobra.

Portparolka Novosadskih toplana Jelena Vujin ne sumnja da će grejna sezona početi na vreme.

''Mi smo juče počeli sa toplim probama koje se i dalje nastavljaju, a normalizacija u isporuci toplotne energije će trajati nekoliko dana. Očekujemo da ćemo u četvrtak ujutru početi sa grejnom sezonom'', kaže ona.

Istu poruku ima i Milena Pavlović, portparolka JKP "Toplana" Niš.

''Veliki investicioni radovi pomogli su da se dosta učini u tehničkom smislu na spremnosti samih toplana tako da mi očekujemo da će korisnici naših usluga u predstojećoj grejnoj sezoni imati mnogo kvalitetnije snabdevanje toplotne energije'', kaže ona.

Čak i u gradovima gde se ne očekuju problemi u grejanju, toplane najavljuju da su veći računi izvesni ukoliko poskupe energenti koji u ceni grejanja učestvuju sa 70 posto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.