STRIPOLOGIJA Zaječarski strip

Izvor: Blic, 22.Apr.2017, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRIPOLOGIJA Zaječarski strip

Marko Stojanović: "Zaječarski strip", CEKIT, Zaječar.

Posle monografije "Leskovački strip (1950-2010), u kojoj je obradio istoriju "devete umetnosti" u svom zavičaju, u kojem već skoro dve decenije organizuje nezaobilaznu godišnju "Balkansku smotru mladih strip autora", scenarista "Vekovnika", višetomne serije albuma koja, zbog mnogih inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crtača takođe ima i internacionalni karakter (Blic br. 6760), i najistaknutiji stripski poslenik centralne i južne Srbije Marko Stojanović - okrenuo se istočnim krajevima!

Zaječarski CEKIT (Centar za kulturu i turizam), ustanova jednog u mnogim pogledima od države podjednako zapostavljenog grada kao što je to i njegov Leskovac, razumela je važnost Markove namere da se kao teoretičar, kada to već ne rade naši privrednici ili političari, iz inata, bar stripski pozabavi ovom našom zapuštenom teritorijom, posećivanom i snimanom samo uoči izbora kao što su ovi aktuelni. Predložio je da je "mapira" i učini prepoznatljivom. Rezultat saradnje je impresivan!

Monografija na 160 strana sadrži crtane priče različitog kvaliteta, ali Stojanović u svom retrospektivno intoniranom tekstu nije primenjivao aksiološki instrumentarijum. Faktografija, hronologija i deskripcija - bili su ono čime se bavio, a vrednovanja je prepustio tekstovima drugih kritičara (Vasa Pavković, Milan Jovanović, Uroš Smiljanić...), kojima je ova bogata knjiga prošarana. S druge strane, neki od stripova, na primer "Neven i Golub" autora Stanislava - Staše Spalajkovića (1937-1995) su na nivou najsolidnijih dela koja su postojala u Evropi sredinom šezdesetih! Dragocen i trajan lokalni doprinos istoriji srpske primenjene grafike i likovne naracije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.