SELO ŽIVNULO POSLE DOLASKA BOGATIH KOMŠIJA

Izvor: Kurir, 12.Avg.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SELO ŽIVNULO POSLE DOLASKA BOGATIH KOMŠIJA

Stanovnici umirućeg sela Gornja Bela Reka dobili bogate komšije, koji su za manje od 1.000 evra kupili napuštene kuće i preuredili ih u etno stilu

ZAJEČAR - U selu se 15 godina nije rodilo nijedno dete!

Gornja Bela Reka, koja je udaljena od Zaječara 20 kilometara, ima stotinak uglavnom starih i onemoćalih meštana, a nekada je u njemu živelo 1.000 ljudi.

Škola je prazna već >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pet godina jer nema đaka, ali za ovo napušteno selo zainteresovali su se žitelji ne samo Zaječara već Beograda i Smedereva, koji za male pare kupuju stare kuće i preuređuju ih u etno stilu.

Predsednik MZ Gornja Bela Reka Srbislav Veljković kaže da je do sada u selu kupljeno 17 kuća sa okućnicama, čak i kompletnim imanjima:

- Naselje iznad prodavnice nazvali su Dedinje. Novi žitelji su u blatnjarama uveli vodu, napravili kupatila, centralno grejanje. Selo oživi leti i za praznike, kada novi stanovnici dođu u svoje kuće. Meštani su ih lepo prihvatili. Sa novim komšijama se često druže do duboko u noć u bašti seoske kafane.

Veljković kaže da je ljude iz grada privukao ambijent tipičnog planinskog sela, svež vazduh, zdrava hrana i blizina Grliškog jezera.

- U selu Leskovcu pored jezera otkupljene su gotovo sve napuštene kuće. Gornja Bela Reka je posebno primamljiva zbog izuzetno čistog, lekovitog vazduha. Stručnjaci tvrde da je identičan onom u Sokobanji - ističe Veljković.

Kuća u Gornjoj Beloj Reci može se kupiti po ceni od 500 do 1.000 evra, koliko koštaju dva kvadrata stambenog prostora u Zaječaru.

Ipak, meštani sela i vikendaši posebno su ogorčeni zbog lošeg puta kojim se dolazi do jezera i sela.

- Bilo je obećanja da će se put do Zaječara skratiti preko Grlišta, uz jezero. Obeležen je put, ali nikad nije urađen. Posebno je teško zimi, kada zaveju veliki snegovi - napominje Veljković i dodaje da je prava šteta što vlast nema sluha za razvoj etno turizma i potencijale koje pruža ovo selo.

Slavica Marković

Uzeli nam vodu!

Vremešni Slobodan Ninić (78) kaže da je selo počelo da siromaši još sedamdesetih godina, kada je grad uzeo vodu sa reke Tupižnice, koja je potom presušila. Uz nju je bilo tridesetak bašti, 18 vodenica potočara, sedam valjara za sukno.

- Nedostatak vode zatvorio je vodenice od kojih su ljudi živeli decenijama. Naše vodenice su radile 24 sata dnevno i mlele brašno za sva okolna sela - kaže Slobodan, koji je napravio električni čekićar, kojim sada melje kukuruzno i pšenično brašno za seljane i vikendaše.

Baš mi prija!

Zaječarac Ljuba Nikolić, koji je u selu Gornja Bela Reka kupio dve kuće - jednu za sebe, drugu za sina - kaže da su se on i supruga preporodili. Ljuba je kuću potpuno sredio, uveo čak i parno grejanje, tako da ima potpuni komfor.

- Pre tri godine supruga je imala tešku operaciju, hteli smo da kupimo neku kuću na selu i posle kraćeg traganja preporučili su nam ovo selo. Ovde smo se preporodili, baš nam prija. Ovaj mir i tišina, čist vazduh i zdrava hrana ničim ne mogu da se plate.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.