S desne strane jedno s leve drugo ime ulice

Izvor: Blic, 05.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S desne strane jedno s leve drugo ime ulice

ZAJEČAR - Na desetine zaječarskih ulica uopšte nemaju imena, one koje imaju imena nemaju brojeve. Jedna ulica ima tri naziva, a jedna ima različita imena sa leve i desne strane. U istoj ulici postoje duplirani brojevi kuća a u jednoj građani sami odrede borj koji im se sviđa.

-Prošle godine mi je kum iz Knjaževca poslao čestitku za Božić i dobio sam je 8. marta. Živim u naselju Višnjar gde nijedna kuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nema broj, a kako poštar nije mogao da me nađe čestitka se vraćala kumu a on je ponovo slao meni sedam puta – kaže Miroljub Stanišić.

Da su ovakve situacije moguće potvrđuje nam i Zoran Vučeljić, direktor Poštanskog saobraćaja Zaječar.

-Mnoga zaječarska naselja nemaju kućne brojeve pa poštari moraju da se raspituju po komšiluku. Dešava se da pisma nose i po tri dana i da ne pronađu primaoca, i onda se pisma vrate pošiljaocu. O ovome već godinama obaveštavamo nadležne u opštini, ali sve ostaje po starom – kaže Vučeljić.

Jedan od poštara je ispričao da četiri nedelje nije uspevao da pronađe meštanina naselja Gnjilak iako se raspitivao po kraju. Najzad je doznao da je taj gospodin u svađi sa skoro celim komšilukom, pa niko nije hteo da pokaže njegovu kuću.

-Mnogi stanovnici koji žive u ulicama bez broja je to dozlogrdilo pa su sami počeli da rešavaju problem. Počeli su da na svoju kuću kače brojeve i tako je obeležavaju.Tu nema nikakvog reda, napravili su još veću zbrku jer je svako davao svojoj kući omiljen broj, ili datum rođenja – kažu poštari.

Najduža ulica bez broja je Lubnički put. Da bi je poštar celu prošao mora da hoda 10.760 metara, i usput da se raspituje o imenima stanovnika.

-Problemi najviše nastaju kad mladi poštari menjaju one stare koji već znaju meštane. I pored najbolje volje nemoguće je naći primaoca bez kućnog broja, - kaže Vučeljić.

I sami Zaječarci često prave zbrku jer jednostavno neće da priznaju novi naziv ulice.

- Ulica Stari Vujadin se sada zove Kotorska, i jedan gospodin uporno odbija svu poštu koja dođe jer tvrdi da ne priznaje novi naziv ulice, već da živi u ulici Stari Vujadin, - kaže poštar.

U Zaječaru postoji i ulica koja ima tri imena: Timočki kej, 9.Srpske udarne brigade i Miročka ulica. Sva tri imena su u funkciji, poštari se odlično snalaze, a meštani biraju ime koje im odgovara.

- Mislim da kod nas postoji ulica jedinstvena u svetu jer stanovnici desne strane žive u Beogradskoj, a leve strane u Železničkoj ulici, kaže nam jedan poštar.

Zanimljive su i ulice u kojima ima dupliranih kućnih brojeva, kao što je slučaj sa Podgoričkom u naselju Podliv.

Više od deset hiljada Zaječaraca stanuje na neobeleženim adresama u naseljima Grljanski put, Gojkova jeruga, Lubnički put, naselja Gnjilak, Višnjar... Na pitanje šta rade kada krenu u te delove grada, poštari su nam kroz smeh odgovorili:

-Uzmemo poštarsku torbu i uhvatimo se za glavu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.