REZULTATI SE DUGO ČEKAJU: Gradovi i opštine iz istočne Srbije zajedno kupuju opremu za PCR testiranje

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2020, 16:32

REZULTATI SE DUGO ČEKAJU: Gradovi i opštine iz istočne Srbije zajedno kupuju opremu za PCR testiranje

U Zaječaru je održan sastanak predstavnika gradova i opština Borskog i Zaječarskog okruga na kome je dogovoreno da se za potrebe Zavoda za javno zdravlje “Timok” kupi oprema za PCR testiranje.

Gradonačelnici i predsednici opština zatražili su od Zavoda za javno zdravlje "Timok" hitnu procenu epidemiološke situacije, kako na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga, tako i za svaku lokalnu samoupravu pojedinačno.

Na osnovu epidemiološke procene u lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << samoupravama gde je to neophodno biće proglašena vanredna situacija, zaključeno je na sastanku.

Zbog "ogromnog kašnjenja" rezultata testova koji se upućuju u referentne laboratorije u Beograd dogovoreno je da se na osnovu broja stanovnika svake od lokalnih samouprava, proporcionalnim učešćem nabavi laboratorija za PCR testiranje.

Dogovoreno je da se ova nabavka obavi preko grada Zaječara, s tim da će ostale lokalne samouprave finansijski učestvovati u nabavci, srazmerno broju stanovnika u ukupnom broju stanovnika oba okruga.

Donet je radni zaključak da gradonačelnici i predsednici opština u dnevnoj komunikaciji koordiniraju mere, i usklađuju ih tako da se širenje zaraze virusom COVID-19, ne preliva iz jedne u drugu lokalnu samoupravu.

Kriznom štabu Vlade Republike Srbije i resornom ministarstvu biće upućen zahtev da se odredi potencijalna COVID bolnica za teritoriju Borskog i Zaječarskog okruga, vodeći računa o kadrovskoj osposobljenosti iste.

Načelnici oba okruga preuzeli su na sebe obavezu da kadrovski ojačaju sanitarnu inspekciju, kao i druge inspekcijske službe neophodne za sprovođenje u delo naredbi gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije.

Inače, prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok" Zaječar, na teritoriji grada Bora, prema poslednjim informacijama, zabeležena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj zaraženih u ovom trenutku 13.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.