Protest glumaca zbog  gašenja pozorišta

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest glumaca zbog gašenja pozorišta

ZAJEČAR - Ispred zgrade zaječarske opštine glumci Pozorišta „Zoran Radmilović" i njihove pristalice održaće protest i nosiće veliki drveni krst na kome će pisati 1946-2008, godine osnivanja i gašenja Teatra „Zoran Radmilović", u znak protesta što će na današnjoj sednici odbornici lokalnog parlamenta usvojiti odluku o njegovoj likvidaciji.

Jednomesečno gašenje zaječarskog pozorišta gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Boško Ničić je, između ostalog, opravdao i najavom novog regionalnog teatra, u čijem bi finansiranju učestvovali i ostale opštine Timočke krajine, ali izjave sedmoro predsednika timočkih opština govore da je to za sada samo pusta zamisao gradonačelnika Zaječara.

- Nama je u planu da osnujemo amatersko pozorište u Donjem Milanovcu. Zvaničnu ponudu za regionalno pozorište nismo dobili, ali čak i da jesmo, ne verujem da bismo je prihvatili - rekao je Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek.

Predsednik opštine Kladovo Dejan Nikolić izjavio je da prvi put čuje za ideju regionalnog pozorišta sa sedištem u Zaječaru, baš kao i Gradimir Živković, predsednik opštine Knjaževac.

- Potpuno je nemoguće formirati regionalno pozorište u avgustu. Najpre, nismo dobili zahtev, a kada ga dobijemo, moramo da zakažemo sednicu Skupštine, da se uradi rebalans budžeta, da se onda prihvati na sednici, da se dogovori o proceduri... Po realnoj proceni, najbrži rok bi bio sredina septembra, mesec dana nakon predviđanja gradonačelnika Ničića - rekao nam je Živković.

Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac, i Branislav Rankić, predsednik opštine Bor, jedini su potvrdili da je sa njima razgovarano o ovoj temi, ali samo neformalno.

- Moramo da vidimo šta time dobijamo, a šta gubimo. Ukoliko nam se više isplati da jednom nedeljno u Boljevcu gostuju razna pozorišta, svakako nećemo podržati ideju o formiranju regionalno pozorišta - ističe Marjanović

Radmila Gerov, predsednica opštine Negotin, naglasila je da bi o tom predlogu, kada bude zvanično dostavljen, morali ipak odlučivati odbornici. Isto je izjavio i Dimitrije Lukić, predsednik opštine Sokobanja, i dodao:

- Smatram da bismo generalno podržali inicijativu o formiranju regionalnog pozorišta - kaže Lukić

DSS: Diktatorska odluka Ničića

Na jučerašnjoj konferenciji Gradskog odbora DSS, Mirko Jelenković, član odbora je izjavio:

- Ovo je demonstracija moći i sile jednog čoveka. Ničić donosi odluku u svom diktatorskom kabinetu. Sramno je da se, makar na jedan dan, zatvori pozorište koje je brend grada - rekao je Jelneković. Predsednik Gradskog odbora DSS Jovan Penčić naglasio je da je Ničićev potez pun revanšizma prema određenim ljudima u ovom pozorištu koje na ovaj način želi da otpusti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.