Prosjačenje  za bogaćenje

Izvor: Glas javnosti, 10.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosjačenje za bogaćenje

ZAJEČAR - Organizovane grupe Cigana „ordiniraju“ po gradovima širom Srbije i prose, ali ne iz nužde, već se time bave kao dobro organizovanim i unosnim biznisom. Kako saznajemo, u većim centrima jedan prosjak dnevno može da zaradi i po 6.000 dinara. Teoretski, s takvim „prometom“ prosjaci mogu mesečno u džep da stave i više od plate direktora nekog javnog preduzeća.

Ovih bogatih prosjaka je na gradskim ulicama znatno više u letnjim mesecima. U „radu“ zloupotrebljavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << maloletnu decu, terajući i njih da prose i zapomažu da su gladni. To kod mnogih prolaznika izaziva sažaljenje, pa se tako kartonske kutije pune novčanicama.

Primera radi, zaječarska policija je juče privela 18 prosjaka Cigana, među kojima je bilo i devetoro dece, i podnela tri prekršajne prijave zbog prosjačenja u grupi, kao i tri prekršajne prijave zbog neposedovanja ličnih isprava. Ova lica su po hitnom postupku privedena istražnom sudiji koji im je izrekao prekršajne kazne u vidu opomene i ukora. Svima im je rečeno da ovo više ne smeju da rade i da moraju da se uklone sa ulica. Međutim, kako nezvanično saznajemo, ovo nije uplašilo dobro organizovanu grupu prosjaka, koja je u petak u Zaječar stigla iz Niša i Prokuplja, jer, kako su rekli, nameravaju da na ulicama Zaječara ostanu i dalje.

Cigani koji prose ne iz nužde i zbog gladi već radi bogaćenja prošlog petka su razapeli šator podno zaječarskog izletišta Kraljevica i odatle, uglavnom žene, svakodnevno silaze u grad, gde na ulicama provode po čitav dan sa decom, među kojom ima i beba. Kako saznajemo, prosjaci su locirani na opštinskoj zemlji, pa na ovu pojavu treba da reaguje gradska uprava.

Društvo Roma u Zaječaru osudilo je juče ovu pojavu, naglašavajući da ih njihovi sunarodnici na ovaj način brukaju.

- Koliko je meni poznato, ovo se do sada nije dešavalo na ulicama Zaječara, odnosno nije bilo organizovanog prosjačenja - rekao je Zoran Simić, predsednik Društva Roma.

U zaječarskoj policiji kažu da se ipak ne sreću prvi put sa ovom pojavom i da su prošle godine podneli tri krivične prijave zbog prosjačenja.

- Problem je što je ove slučajeve teško procesuirati, jer su stalno u pokretu, skitnji i teško ih pronalazimo - kaže Miroslav Rašić, komandir policijske ispostave Zaječar.

Pa ako je prosjacenje biznis zasto se i drugi ne ugledaju na cigane. Vi ste Slavice stvarno preterali. Ovaj clanak je odvratan kao i vas stav prema tim jadnim ljudima. Mozda se neko i bogati ali oni sigurno ne.

Slavice, kad kazes ciganin , jel to mislis na nas Srbe?

Ovo bi mogao da resi Boris Tadic koji je narocito u zadnje vreme postao strucnjak za sve i svasta.Naravno kada se radi o izdavanju saopstenja iz kancelarije u cemu nema premca.

To im je posao odvajkada.U Italiji je to za njih unosan biznis.Rade organizovano.Ima ih na svakoj vecoj raskrsnici po velikim gradovima.

Uzmite ih vi onda kod vas...grad Zajecar nece dozvoliti nikakva prosjacenja po ulicama najveceg grada Timocke krajine...ako se ne vrate u onaj smrdljivi Nis i Prokuplje,mi cemo ih srediti sami.

Nakote, incesoidni, pa ovaj sa slike je Srbin.Znam coveka. De ces BRE, na nase?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.