Izvor: Glas javnosti, Beta, 02.Avg.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privreda istočne Srbije na začelju

ZAJEČAR  - Istočni deo Srbije uveliko zaostaje za drugim regionima, i jedan je od najnerazvijenijih, ocenila je Timočka privredna komora u Zaječaru.

"Velike fabrike su ugašene a u sektoru malih i srednjih preduzeća je zaposleno tek 10.000 ljudi. Broj nezaposlenih je za poslednjih deset godina povećan za pedeset odsto a industrijska proizvodnja smanjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za dve trećine", saopštila je privredna komora.

U toj instituciji podsećaju da je u ukupnim investicijama u bivšoj SFRJ timočki region učestvovao sa 9,5, dok sada, u Srbiji, sa samo 0,7 odsto. Napominje se, takođe, da je izvoz bio 2,5 puta veći od uvoza.

Predsednik Timočke privredne komore Bratislav Đorđević, ocenio je da treba više iskoristiti prednosti Dunava, koji protiče duž istočne granice Srbije sa Rumunijom.

"Ni izdaleka nismo iskoristili potencijale ove međunarodne reke, ni kada je reč o razvoju turizma ali ni kada je reč o prevozu tereta", naznačio je Đorđević. On je ocenio da je za izlazak iz krize, pored putne infrastrukture, potrebno veće ulaganje države, zalaganje lokalnih samouprava da privuku investitiore ali i rad na promociji kapaciteta.

Prema podacima provredne komore, timočka privreda se i dalje najviše oslanja na proizvodnju u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor, i proizvodnju struje (Đerdap). Kako je najavljeno, na oktobarskom sajmu investicija u Minhenu biće predstavljeno tridesetak timočkih projekata od kojih se očekuje da načine pomak u privrednom razvoju ovog dela Srbije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.