Izvor: B92, 15.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privedeni napadači na novinare

Zaječar -- Kako saznaje B92 večeras se predao policiji Miljan Manić, treći osumnjičeni za napad na novinare u Zaječaru u nedelju.

Ranije su privedeni Igor Prvulović i Ivan Lazarević. U saopštenju Opštinskog javnog tužilaštva u Zaječaru da će trojica osumnjičenih odgovarati zbog sumnje da su izvršili krivično delo sprečavanja službenog lica da obavlja posao, jer su novinarima oduzeli kasetu na kojoj su bili snimci mesta ubistva.

U ranije izdatom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštenju Opštinskog javnog tužilaštva u Zaječaru kaže se da će trojica osumnjičenih odgovarati zbog sumnje da su izvršili krivično delo sprečavanja službenog lica da obavlja posao, jer su novinarima oduzeli kasetu na kojoj su bili snimci mesta ubistva.

Njima je za krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju dužnosti određen pritvor do sedam dana, dok će za krivično delo nasilničko ponašanje istražni sudija, najverovatnije, odlučivati sutra.

Tužilaštvo je predložilo da im se za to delo odredi pritvor do 30 dana.

Tužilac i istražni sudija Opštinskog suda u Zaječaru prvo nisu našli osnov da Igora Prvulovića, Miljana Manića i Ivana Lazarevića, osumnjičene za napad na novinare, zadrže u pritvoru.

Posle reakcije Republičkog tužilaštva, Opštinsko tužilaštvo u Zaječaru podnelo je novi zahtev za sprovođenje istrage. Kako saznaje B92, zahtev tužioca prihvatio je i istražni sudija.

Igor Prvulović, Miljan Manić i Ivan Lazarević, iz Zaječara, osumnjičeni su da su nasrnuli na novinare televizijskih ekipa B92, Pinka i Avale tokom snimanja uviđaja posle ubistva u Zaječaru i da su oteli kasete, a nakon toga ih ponovo presreli i pretili im smrću.

U Republičkom tužilaštvu kažu da će tužilac pratiti taj slučaj.

Policija je odmah napad na novinare kvalifikovala kao ometanje službenog lica u obavljanju svog posla, što će, prema rečima ministra policije Ivice Dačića, i ubuduće činiti.

Podsetimo, do danas nije razjašnjen gotovo nijedan slučaj napada na novinare u Srbiji. Već godinama se kao nerazjašnjena vode ubistva Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Ne zna se ni ko je podmetnuo bombu na prozor porodice novinara Dejana Anastasijevića, a nije ponađena ni osoba koja je stavila bombu pod automobil B92 u Raškoj.

ANEM protestuje zbog napada

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije je protestovala povodom pretnji i napada na novinare i snimatelje u Zaječaru.

Policija je izdala saopštenje za javnost u kome se navodi da je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naložio da se novinari zaštite od pritisaka i napada, kao i to da su privedene dve osobe osumnjičene za napad.

ANEM je ukazao da posebno zabrinjava što je ovo, nakon nedavnog napada na novinarku i snimatelja u centru Novog Pazara, već drugi put za manje od mesec dana da se televizijske ekipe napadaju i da se novinarima i snimateljima preti smrću dok obavljaju novinarske zadatke na javnim mestima.

ANEM je zatražio da se odgovorni što pre izvedu pred lice pravde, te posebno ukazao na neophodnost da nadležni, ne čekajući neki novi incident čije bi posledice mogle biti tragične, preduzmu odgovarajuće mere koje bi poboljšale bezbednost novinara u Srbiji.

ANEM traži i da nadležni omoguće da zaposleni u medijima u Srbiji informišu javnost o onome o čemu javnost ima pravo da zna, zaštićeni od pritisaka i bez straha za fizičku egzistenciju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pritvoreni osumnjičeni za napad na novinare

Izvor: RTS, 15.Jul.2008

Istražni sudija Opšinskog suda u Zaječaru odredio je pritvor Igoru P. i Ivanu L, osumnjičenim za napad na novinare koji su izveštavali sa mesta jednog ubistva. Igor P. i Ivan L. su privedeni, dok za Miljanom M. policija i dalje traga. .Opštinsko...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.