Izvor: B92, 16.Feb.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred narodnim kuhinjama redovi duži

Leskovac/ Zaječar -- Broj siromašnih koji se u ovim hladnim danima obraćaju Crvenom krstu kako bi se prehranili se povećava. Najteža situacija je na jugu i jugoistoku Srbije.

Kako bi pomogli najsiromašnijima odlučeno je da se obroci dele i onima koji nisu na spisku korisnika u narodnim kuhinjama.

Red pred narodnom kuhinjom u Leskovcu sve je duži. Nekima su ove vekne hleba i konzerve jedino što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom ovih hladnih dana pojedu.

Neki od korisnika su zadovoljni onim što dobijaju, drugi se pomalo i žale:

"Ovde je loša hrana, daju samo pasulj, a ovo sve ostalo čorbe neke bezveze. Konzerve nema nigde,” kaže jedan od njih.

U narodnim kuhinjama trude se da obroci budu što raznovrsniji, ali se njihove rezerve hrane smanjuju.

"Vezani smo količinama namirnica koje su pristigle programom narodnih kuhinja tako da se i pored dobre volje trudimo da pojačamo obroke. Nećemo moći ukoliko se ne pribave neke naknadne količine namirnica. Trudićemo se dok su ovi hladni dani da obroci budu kvalitetniji i obogaćeniji, međutim mogućnosti su nam totalno ograničene,” kaže Ivan ilić, šef Narodne kuhinje.

Hleb i kuvano jelo svakodnevnica su i u narodnoj kuhinji u Zaječaru. Najsiromašniji čekaju i na minusu samo da bi dobili obrok koji im sleduje. I u Crvenom krstu Zaječara poslednjih nedelja sve je više zahteva za pomoć.

"Broj zahteva je povećan, samim tim i broj korisnika na 430 inače je , uporedo sa ovim radimo i distribucijom hrane i lanč paketima, a u planu je da pokrijemo 600 najugroženijih lica,” kaže Vladan Marković iz Crvenog krsta iz Zaječara.

Do ove zime 45.000 ljudi u Srbiji bio je u evidenciji korisnika obroka u narodnim kuhinjama. Bez obzira na nešto veće potrebe nego ranije, namirnica će biti dovoljno za sve.

"Ono što znamo da je CK dao instrukciju svojim organizacijama da se organizuju sa lokalnim samoupravama i ko god da se obrati za obrok narodnim kuhinjama bez obzira da li je ranije bio na spisku ili nije, da obrok i dobije,” kaže Ljubomir Pejaković, apecijalni savetnik ministra rada.

Vlada je obezbedila interventnu pomoć za 17 najugroženijih opština, a deo tih sredstava biće usmeren i za nabavku namirnica u narodnim kuhinjama. Najveći problem je dostava hrane seoskim domaćinstvima, jer su zbog velikog snega ona praktično odsečena od sveta. Njima će uskoro biti dostavljeno 41 hiljada paketa sa hranom i sredstvima za higijenu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.