Požar na Staroj planini

Izvor: B92, 22.Nov.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar na Staroj planini

Beograd -- Požar koji je u nedelju uveče izbio na Staroj planini, zbog jakog vetra, proširio se na, kako se procenjuje, 150 hektara livada i niskog rastinja.

Prema našim informacijama, gori 150 hektara niskog rastinja. Požar za sada nije zahvatio šumu.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da u požaru nisu ugroženi objekti niti hotelski kompleks Babin zub. Marić je rekao da problem vatrogascima pravi "nepristupačan teren" zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čega je požar moguće gasiti samo tokom dana.

Dodaje i da će se u toku sutrašnjeg dana pojačati snage i pokušati da se požar stavi pod kontrolu.

Komandant vatrogasne čete za region Zaječara Branislav Mitrović naveo je da požar gasi četiri vozila i 15 vatrogasaca iz Zaječara i Knjaževca, a da će im se sutra priklučiti još vatrogasaca.

Prema njegovim rečima, požar se prostire na više od 50 hektara, iako se to ne može precizno reći zbog magle i gustog dima.

Na gašenju su angažovani vatrogasci iz više gradova u Srbiji, najviše vatrogasne ekipe Zaječara i Knjaževca.

Ono što je dobro za sada je da požar nije zahvatio bukovu šumu. Međutim, ukoliko nastavi da se širi ovom brzinom, mogao bi uskoro da ugrozi vikend kuće ali i selo Crni Vrh koje se nalazi na nekih desetak kilometara od područja zahvaćenog požarom.

Kako nezvanično saznajemo uzrok ovog požara je ljudski faktor.

Sajt www.knjazevac.org.rs prenosi da požar na Staroj planini traje već dva dana. Podseća i da je na Staroj planini Park prirode od izuzetne važnosti, pa se strahuje da je nastala šteta po prirodu i životinje. Ipak, kako javlja ovaj sajt, novi hotel i sela uz put su za sada bezbedni od požara.

Prethodnih dana izbili su požari na Rtnju i na Suvoj planini, a načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio da je uzrok tih požara uglavnom ljudski nemar i nepažnja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.