Počelo Disovo proleće

Izvor: RTS, 11.Mar.2014, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo Disovo proleće

Saopštavanjem imena laureata počelo je 51. Disovo proleće u Čačku. Veliki deo dvomesečnog programa pesničke manifestacije posvećen je obeležavanju stogodišnjice Velikog rata u kome je tragično stradao i pesnik Vladislav Petković Dis. Disovo proleće će gostovati i u Nišu i Zaječaru.

Disovo proleće u Čačku počelo je saopštavanjem imena laureata: Disova nagrada ove godine pripala je Ani Ristović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Beograda. U obrazloženju odluke žirija navodi se da je Anino pesništvo uspostavilo neobične i tanane veze sa disovskim nasleđem.

Značajan deo programa 51. smotre pesništva, koja se završava 23. maja, posvećen je obeležavanju stogodišnjice Velikog rata, u kojem je tragično stradao i pesnik Vladislav Petković Dis.

U čačanskom Domu kulture danas je proglašenje naj-čitaoca Odeljenja za odrasle i naj-bibliotekara, a u četvrtak 13. marta, u 19 časova, književno veče Matije Bećkovića i predstavljanje izdavačke kuće Štampar Makarije.

U martu će književno veče imati i pisac Aleksandar Tešić, a promocijom romana Radoja M. Jankovića (Čačak, 1879 - Beograd, 1943), Gradska biblioteka počinje ciklus obeležavanja veka od izbijanja Velikog rata.

Disovo proleće će tokom aprila i maja gostovati i u Zaječaru, Nišu i Beogradu.

Raznovrstan program imaće i Disovo proleće za mlade, koje traje do 12. maja: ciklus filmskih klasika, poetsko-muzičko veče čačanskih srednjoškolaca, Stihobus koji će decu i pesnike voziti na relaciji Čačak - Gornja Gorevnica - Prijevor - Trbušani, a biće predstavljen i najstariji časopis za decu na srpskom jeziku "Neven".

rts.cacak@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.