Počela 49. Gitarijada u Zaječaru [FOTO]

Izvor: Bor030.net, 30.Jul.2015, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela 49. Gitarijada u Zaječaru [FOTO]

Po 49. put Zaječar je postao poprište dobrog rokenrol zvuka. Godinu dana zaječarsku Gitarijadu deli do pola veka postojanja, što je svrstava u red najstarijih i najznačajnijih manifestacija u regionu. Celokupan program prvog dana Gitarijade otpočeo je na Romulijani gde je ovogodišnja manifestacija i otvorena, a nakon čega je usledila prava rokenrol žurka na glavnoj bini na Kraljevici.

Tradicionalno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << i ovogodišnja Gitarijada otvorena je na arheološkom nalazištu Feliks Romulijana. Pred oko stotinak zvanica, novinara i foto-reportera Gitarijadu je otvorio nastup bubnjara Drum Dum Festa.

Memorijalnu nagradu “Kostadin Kostadinović – Čauš” za izuzetan doprinos afirmaciji muzičkog stvaralaštva mladih, ustanovljenu prošle godine, ovogodišnjem laueratu Vladimiru Jankoviću Džetu, uručio je zamenik gradonačelnika Zaječara dr Mirko Nikolić.

Nakon toga, gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović uručio je ključeve grada novom “rokonačelniku” Nenadu Milosavljeviću, poznatijem kao Neša Galija iz grupe Galija.

U nastavku programa grupa Galija razdrmala je prisutnu publiku na Romulijani, a celokupan program se nakon jednočasovnog koncerta preselio na Kraljevicu.

Prvi nastup na glavnoj bini na Kraljevici održali su prošlogodišnji pobednici Gitarijade za teritoriju Republike Srbije, bend “D ZOO” iz Subotice. Energičnim jednočasovnim nastupom Subotičani su opravdali svoju titulu, a posebno su istakli da im je čast da otvore jedan ovako veliki događaj.

Nakon benda “D ZOO” atmosferu je svojim hitovima zapalio hrvatski muzičar Darko Rundek i njegov “Kargo trio”. Zajedno sa violinistkinjom Isabel Katal i instrumentalistom Dušanom Ducom Vranićem, Rundek je pred publikom u Zaječaru izveo neke od popularnih singlova poput “Don Juan” i “Midnight Calypso”, ali i hitove koji su obeležili njegovu karijeru u jugoslovenskoj grupi “Haustor”, čiji je jedan od osnivača.

Rundek je na konferenciji za novinare istakao da mu je čast da nastupa na ovako velikom festivalu, a na pitanje zašto ga ranije nije bilo u Zaječaru, u šali je odgovorio da ga nisu zvali.

“Ozbiljna je stvar biti na jednom ovakvom festivalu, koji ima toliku tradiciju i drago mi je da postoje mesta gde novi bendovi izlaze i mešaju se sa starim”, izjavio je Rundek vidno iznenađen brojem novinara zainteresovanih za njegovu izjavu.

Ubrzo, po završetku nastupa Darka Rundeka i njegovog “trija”, glavnom binom začuli su se dobro poznati hitovi Zlatana Stipšića Džibonija poput “Libar”, “Tempera”, “Oprosti” i drugih, a uz pratnju dobro poznatog makedonskog gitariste Vlatka Stefanovskog.

Za sam kraj prve večeri publiku su zabavljali Nikola Vranjković, nekadašnji član sastava “Block out”, nakon čega je usledio i koncert grupe “Giga Groovy Going Group”, poznate po funk-rock stilu uz kombinovanje drugih muzičkih pravaca.

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.