PLAN ZA UBISTVO U CIRKUSU

Izvor: Kurir, 01.Nov.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLAN ZA UBISTVO U CIRKUSU

Muzej u Zaječaru objavio beleške pukovnika Antonija K. Antića sa novim detaljima o atentatu na Dragu Mašin i Aleksandra Obrenovića

ZAJEČAR - Novi detalji o ubistvu Obrenovića posle jednog veka izašli su na svetlost dana u zaječarskom Narodnom muzeju.

Reč je o beleškama pukovnika Antonija K. Antića, rodom iz Velikog Izvora kod Zaječara, sestrića Đorđa Genčića i prijatelja Dragutina >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Dimitrijevića Apisa, o planiranju Majskog prevrata 1903.

- Na lokalitet Feliks Romulijana došla je Antonijeva praunuka Ivana Antić, arheolog po struci, i spomenula u razgovoru da postoje sveske sećanja njenog pradede na Majski prevrat. Onda smo otišli za Beograd da pokupimo te dragocene sveske i od tada pa do izlaženja knjige proteklo je dve godine - kaže Bora Dimitrijević, direktor muzeja, koji je zajedno sa koleginicom Jelicom Ilić priređivač knjige „Beleške Antonija Antića".

Antić piše da su u glavama pojedinih zaverenika nicale razne ideje kako i gde treba ubiti kraljevski par.

„Jaša Popović je predlagao da Aleksandra i Dragu treba ubiti u pozorištu i to ovako: da Apis, a ne on, koji dobro gađa iz puške, uzme konjički karabin, pa ih iz lože preko puta gađa kad budu došli u pozorište. Tu svoju fantastičnu ideju prvo je saopštio Genčiću, a onda meni", piše Antić.

Antić kaže da su se smejali tom predlogu i pitali kako će uneti karabin u pozorište, a da to niko ne primeti. Onda su Popoviću u šali predložili da je možda bolje da ubistvo u pozorištu izvrše topovskim đuletom. Bilo je predloga da ih ubiju u cirkusu „Henri", koji je bio na poljani kod kafane „Proleće". Drugi da ih ubiju u Smederevu, gde su kralj i kraljica provodili leto ili pak u Nišu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.