Otvoreni 24. “Dani Zorana Radmilovića“

Izvor: Blic, 25.Okt.2015, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreni 24. “Dani Zorana Radmilovića“

Tradicionalni 24. "Dani Zorana Radmilovića" svečano su otvoreni večeras u Zaječaru. Čast da otvori festival pripala je zaječarskom pozorištu, koje izvelo predstavu "Skupljači perja". Nagradu Zoranov brk poneo je Miloš Đuričić za ulogu Belog Bore.

Tihomir Arsić uručuje nagradu Milošu Đuričiću

Dane je otvorio Tihomir Arsić, glumac i predsednik ovogodišnjeg žirija, koji se sećao Zorana Radmilovića.

-Ne igram ili slabo igram u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << petanestak godina jer u pozorištu više nema Cice Perovića, nema Alije, više nema Steve Žigona, više nema Zorana Radmilovića. Znate šta je za nas bio Zoran Radmilović? Gledali smo sve njegove predstave i po pedeseti put. Prva rečenica, koju sam čuo od njega još kao student glume na festivalu u Nišu, sedeo je sam u bifeu, ja sam prvo otvorio vrata pa zatvorio jer sam se bio uplašio, bila je „zatvori vrata da ne uđe žiri“.

Nisam ni sanjao da ću u njegovom Zaječaru da budem u žiriju ovog festivala. Jednom sam u šali rekao da je Zoran izvrišo zaječarizaciju srpskoh i jugoslovenskog glumišta. Ono što smo mi mlađi mogli da naučimo od njega jeste bilo to izvanredno osećanje mere, koje je Zoran imao. U tim bravurama,koje je Zoran na sceni izvodio, u tim čudesima, koje je Zoran činio išao je po takvoj niti kriterijuma ukusa, to može samo glumac velikog, velikog dara. To je zaista božije delo - rekao je Tihomir Arsić otvaraći 24. Dane „Zorana Radmilovića“.

Publika je burnim aplauzom pozdravila glumce zaječarskog pozorišta koji su izveli predstavu "Skupljači perja" u režiji Darka Štetina. A žiri, na čijem čelu je Tihomir Arsić doneo je odluku da Zoranov brk za glumca večeri dodeli Milošu Đuričiću za briljantno tumačenje Belog Bore.

-Za mene je značajna ova nagrada, do sada sam je dobio dva puta ovo je treći, zati što nosi ovo ime i što igram u pozorištu, koje nosi ime Zorana Radmilovića. Kao da deo Zorana prolazi kroz mene. Uvek je dodatna tenzija kad je premijera u pitanju, a kad je glavna uloga sve to ide na kub. Mislim da je zaslužena“, rekao je kroz smeh Miloš Đuričić: „Ova predstava će nadam se imati dug život jer je gledljiva, drži pažnju i od početka do kraja nema pada ritma zbog čega će imati dug život – rekao je Đuričić.

Reditelj Darko Štetin kaže da je ovoj predstavi, na tom zajedničkom putu sa ansamblom, prišao sa jednim novim konceptom u odnosu na film, sa malo više muzike i igre ali i komičnog.

-Tragični momenti, koji se tu dešavaju, su nekako vezani za kratke, šokantne ali brze situacije i scene. Ovo drugo je stalna borba za prevazilaženje takvih momenata u životu, koje nažalost ne možemo da izbegnemo... Vrlo je neobična situacija kad se od filma pravi pozorište, malo je dijaloga, malo je teksta u samom filmu tako da moramo dosta toga da domišljamo što u radu sa glumcima predstavlja pravo zadovoljstvo...Mislim da „Skupljači perja“ nisu samo romski film i da je to samo romsko pitanje. Nekada kada je film rađen to je bilo više pitanje margine, a danas smo svi na neki način ta margina – kaže reditelj.

Drugog festivalskog dana publika će imati priliku da uživa u predstavi „Mrešćenje šarana” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Zoranov brk" Milošu Đuričiću za ulogu "Belog Bore"

Izvor: Blic, 25.Okt.2015

Tradicionalni 24. “Dani Zorana Radmilovića” svečano su otvoreni sinoć u Zaječaru. Čast da otvori festival pripala je Zaječarskom pozorištu, koje izvelo predstavu “Skupljači perja”, a nagradu “Zoranov brk” poneo je Miloš Đuričić za ulogu Belog Bore...Dane je otvorio Tihomir Arsić,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.