Otac rudara još ne zna da mu  je sin poginuo

Izvor: Blic, 19.Avg.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otac rudara još ne zna da mu je sin poginuo

Zaječar, Aleksinac - Otac rudara Dejana Miloševića (42), koji je prekjuče poginuo u Rudniku Lubnica kod Zaječara, od pre tri dana je u bolnici u Aleksincu zbog operacije čira na želucu i još ne zna za sinovljevu smrt. Ovo je za „Blic“ potvrdila i jedna njihova rođaka sa kojom smo juče pričali.

- Lekari su savetovali da mu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se u ovom trenutku vest o smrti sina ne saopštava, jer se još nije oporavio od operacije. On je sada u šok-sobi. Svi smo uznemireni zbog onog što se desilo - kaže jedna od rođaka sa kojom smo juče pričali i koja nas je zamolila da joj ne pominjemo ime.

Dejan Milošević (42), rodom iz Aleksinca, poginuo je kada se na njega sručila zemlja i ogroman blok uglja. Suprugu Milku i rođenog brata nastradalog rudara zatekli smo juče kako silaze niz stepenice zgrade u Rtanjskoj ulici, izlazeći iz stana. U crnini oboje, žena i brat, oči im crvene od plača, krenuli su da obave pripreme za sahranu. Primaju saučešće, ali ne mogu da pričaju za novine.

- Ne zamerite, ali on je, kad god bi na televizoru video ovako nešto, uvek govorio da to ne voli. Nemojte, molim vas, razumite... - gotovo uglas, šapatom, kazali su neutešni brat i udovica rudara.

Ni rudari nisu hteli da pričaju. Kažu, neće to da vrati Dejana, neće to nikom da pomogne.

- Nema tu šta više da se kaže, otišao jedan od nas i gotovo!

Haso Ćatić, rudar koji je pre 15 godina preživeo nesreću, ispričao je kako je to biti živ zakopan.

- Dejan je bio smenovođa, dobar čovek, uvek raspoložen, nasmejan, svima je pomagao. Eto, i Bog probira koga će da odvede... Poslednji put sam ga video u prodavnici u nedelju uveče. Razgovarali smo o mom godišnjem odmoru. Kada sam pola sata nakon nesreće čuo da ga više nema, nisam mogao da shvatim. Ubeđivao sam sebe da to nije istina. Nisam mogao da odem do okna rudnika, toliko mi je to teško. Verovatno bih se tamo srušio - govori Ćatić, dodajući da mu je i sin rudar, protiv njegove volje.

Haso je za 25 godina preživeo jednu nesreću pod zemljom u kojoj mu je betonski blok smrskao ruku do ramena i, kaže, sličnu onoj od pre dva dana kada mu je poginuo prijatelj.

- Zemlja me je zatrpala u deliću sekunde. Sloj od pola metra iznad moje glave. Bio sam živ zakopan. Kolege su hodale po meni, tražile me, osećao sam njihove korake. Nisu mogli da me pronađu pola sata. Disao sam na nos, jedva, nisam smeo da otvorim usta i dozivam ih. Ugušio bih se od zemlje. Kada su me izvukli, osetio sam bol u ruci, video da je smrskana, a desetak minuta kasnije sam se onesvestio - priča Ćatić.

Juče je rudarska inspekcija završila svoj deo posla, a rudari su nastavili sa svakodnevnim obavezama, mora da se zaradi za život.

Na Institutu za sudsku medicinu u Nišu gde je obavljena obdukcija nastradalog rudara kažu da je smrt nastupila usled „višestrukih povreda tela" . Zdravko Dragosavljević, državni sekretar u Ministarstvu za energetiku i rudarstvo, kaže za „Blic" da će kompletan izveštaj rudarske inspekcije dobiti danas.

Sahrana Dejana Miloševića obaviće se danas na zaječarskom groblju.

Zemlja ga je zatrpala pred našim očima

- Sišli smo u jamu, po ko zna koji put, da pripremimo teren za miniranje. Sve uobičajeno, obezbeđeno, ko je mogao da zna... Sišli smo nas petorica, izašli četvorica. To ti je rudarski život. Obrušilo se iznenada, ma da se makar nešto pre toga čulo, drugačije bismo mi, sklonili bismo se - priča za „Blic" kolega nastradalog rudara Dejana Miloševića.

- A kad se obrušilo, mislio sam, ništa strašno, pala zemlja, Dejan je povređen. Onda smo sa njega sklonili zemlju i ugalj, i eto, ode čovek... - potresnim glasom, promuklo, govori rudar Zoran Rakić, koji je u momentu nesreće bio pored kolege kome je ovo bio poslednji radni zadatak.

Direktor Rudnika Dragan Tošić tvrdi da „sve je bilo po propisu" i da je jama obezbeđena betonom i čeličnim okvirima.

- Dejan je sišao nakon što su kopači završili svoj deo posla. Trebalo je da se pripremi teren za miniranje. U momentu nesreće u jami je bilo 68 rudara. Jama je nova, u njoj su počeli radovi u februaru prošle godine, do sada se ovde nisu događale nesreće - kaže direktor Rudnika Dragan Tošić i navodi da će porodici biti uručena pomoć.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.