Od sela silom prave grad

Izvor: Press, 27.Nov.2010, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sela silom prave grad

Zaječarska prigradska naselja postala su gradske zone, pa je uzgajivačima živine i stoke naloženo da u roku od 15 dana izmeste životinje Zaječarci koji žive na periferiji grada, a decenijama se bave stočarstvom, našli su se u čudu kada su table sa natpisom grada Zaječara pomerene za po dva kilometra, a njihova naselja se uvrstila u gradsku zonu gde je strogo zabranjeno čuvanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << stoke. Komunalna inspekcija je popisala životinje i vlasnicima dala rok od 15 dana da ih izmeste.Većina meštana kojima je ovim potezom egzistencija ugrožena kaže da je rok kratak da bi napravili nove štale i izmestili stoku.
Omča za poljoprivrednike
Na muci su se našli Bojan Mladenović i njegova majka Budimirka koji već 20 godina žive u prigradskom naselju Pazarište i jedini izvori prihoda su im od poljoprivrede. Oni su pomoću bankarskog kredita, koji treba da otplate do 2012. godine, kupili nekoliko muznih, rasnih austrijskih krava. Trenutno imaju devet krava i osam teladi. Sami pripremaju seno i silažu i zato obrađuju 10 hektara sopstvene zemlje i još 15 hektara u najam. Sa „Imlekom" su sklopili ugovor i dnevno isporučuju 100 do 200 litara mleka, a od ove firme su dobili i bazen za mleko.
- Pre mesec dana nam je stiglo rešenje da moramo da uklonimo stoku. Pored krava čuvamo i svinje i koze. Od inspekcije smo dobili obaveštenje da svu stoku moramo da uklonimo u roku od nekoliko dana, izuzev krava, jer čekaju pojašnjenje Ministarstva poljoprivrede i trenutno ne znaju kako da postupe - kaže Bojan, koji ima registrovano poljoprivredno domaćinstvo. On kaže da je nemoguće za kratko vreme naći novu lokaciju, napraviti štalu i premestiti stoku i dodaje: - Nije mi jasno, u Srbiji je kriza jer nema dovoljno mleka, a nama brane da radimo pošteno.
Momčilo Spasić iz naselja Cerak živinarstvom se bavi 15 godina. Čuva tri hiljade koka nosilja, ima nekoliko radnika i registrovano poljoprivredno gazdinstvo.
- Dozvolu za rad sam dobio 2002. godine. Sa Veterinarskim institutom sam sklopio ugovor o analizi jaja, za koju godišnje izdvajam 130.000 dinara, a sa veterinarskom stanicom o nadzoru i vakcinisanju živine - objašnjava Momčilo. I njemu je inspekcija naložila da u roku od 15 dana iseli koke, jer će u suprotnom da plati kaznu.
Podrška opozicije
- Moja živina nikome ne smeta i komšije su spremne da mi svojim potpisima daju podršku za dalji rad. Inspektori su mi rekli da će mi napisati prekršajnu prijavu ako u roku od 15 dana ne iselim nosilje, a o visini kazne odlučiće sudija za prekršaje - kaže Momčilo.
On navodi da do jula sledeće godine ne sme da iseli koke nosilje jer do tada traje turnus, odnosno period od useljavanja do iseljavanja živine o čemu ima i potvrdu veterinarske stanice.
Na stranu ovih meštana stale su opozicione stranke u Zaječaru. LDP je otišao korak napred i predao Skupštini grada Predlog o izmeni i dopuni Odluke o čuvanju domaćih životinja kojim bi se izuzeli meštani obodnih delova grada poput Višnjara, Ceraka, Gnjilaka, Pazarišta, Lubničkog puta i drugih naselja. Oko pet stotina meštana perifernih naselja potpisalo je peticiju kojom bi im se omogućilo da nesmetano čuvaju stoku.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.