Nišu odgovara svaka trasa „Južnog toka”

Izvor: Politika, 13.Sep.2010, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišu odgovara svaka trasa „Južnog toka”

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović kaže da je nebitno da li će u Srbiju krak novog međunarodnog gasovoda ući kod Zaječara, što je skoro gotova stvar ili kod Dimitrovgrada

Niš – Prilikom nedavnog početka radova na magistralnom gasovodu od Niša preko Leskovca do krajnjeg juga Srbije generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da je gotovo do kraja razrešena dilema oko toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gde će iz Bugarske u Srbiju ući krak međunarodnog gasovoda „Južni tok”. Prema Bajatovićevim rečima umesto kod Dimitrovgrada, kako se godinama unazad govorilo, u Srbiju će gasovod iz Rusije preko Bugarske ući kod Zaječara. Očekivalo se da će u Nišu biti negodovanja zbog toga, jer je svih prethodnih godina bilo priče da će grad na Nišavi biti glavno gasno čvorište u našoj zemlji. Umesto negodovanja, rekao je za „Politiku” niški gradonačelnik mr Miloš Simonović ima mesta za mnogo zadovoljstva:

– Naš grad ništa ne gubi time što će krak „Južnog toka” u Srbiju ući kod Zaječara, jer će Niš sa gasovoda iz Rusije i Bugarske dobijati isti pritisak gasa u narednih 20 do 30 godina. Kako je precizirano od Paraćina južna trasa gasovoda ide pravo u Niš, gde će postojati čvorište za dva pravca – prema jugu i Makedoniji i Grčkoj, odnosno prema jugozapadu i Kosovu i Metohiji. A to znači da Niš nije zaobiđen, niti će, kako su pojedine opozicione političke stranke i partije pokušavale da predstave u prethodnom periodu, Niš doživeti ekonomsku katastrofu zbog toga što „Južni tok” ne ulazi u Srbiju kod Dimitrovgrada.

Za Niš je, ističe mr Simonović najvažnije da se na delu i u praksi već ostvaruju dogovori postignuti pre godinu i po dana sa „Srbijagasom” i državnim organima:

– Prošle godini Skupština grada Niša usvojila je zaključke na osnovu dogovora sa „Srbijagasom” i Ministarstvom za energetiku da nova rusko-srpska firma „Jugorosgas” svoju dobit ostvarenu u poslovanju ulaže u gasifikaciju niškog kraja i juga naše zemlje. Kako je „Jugorosgas” već počeo izgradnju magistralnog gasovoda od Niša, odnosno Kočana prema Leskovcu, dužine 52 kilometra, a naredne godine će se graditi i preostalih stotinak kilometara do Vranja i krajnjeg juga Srbije, jasno je će naš grad imati velike koristi od budućeg međunarodnog gasovoda i za nas je potpuno nebitno gde će „Južni tok” ući u Srbiju. Mi u Nišu, to posebno ističem, očekujemo da se realizuje još jedan dogovor – da grad bude jedno od najvećih gasnih čvorišta u zemlji i da se u Nišu ili u neposrednoj blizini gradi gasna energana. Budući da su mnogi dosadašnji dogovori realizovani, nema razloga da sumnjamo i da će svi ostali biti sprovedeni u delo, rekao je mr Miloš Simonović, gradonačelnik Niša.

U Nišu se na svakom koraku već nekoliko godina govori o „Južnom toku” kao o velikoj šansi za oživljavanje privrede. Ovo najviše iz razloga što je saradnja Srbije sa Ruskom Federacijom na planu energetike inicirana baš iz Niša. Tek posle te inicijative počelo je da se govori i o izgradnji međunarodnog gasovoda „Južni tok”.

T. Todorović

 

objavljeno: 14.09.2010.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.