Nišlijama dobra nova trasa gasovoda

Izvor: B92, 13.Sep.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlijama dobra nova trasa gasovoda

Niš -- Gradska vlast Niša više ne negoduje zbog ulaska Južnog toka u Srbiju kod Zaječara koji je najbitniji magistralni gasovod

Poslednja potvrda generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da će trasa gasovoda Južni tok u Srbiju, umesto kod Dimitrovgrada, ući kod Zaječara, nije mnogo uzbrukala političke duhove u Nišu.

Iako su prošle godine zbog toga mnogi bili iznenađeni i razočarani, ovakva šema sada nije dočekana kritikama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je procenjeno da ipak odgovara Nišlijama.

Niš, kako se smatra, neće izgubiti mnogo zbog toga što gasovod iz Bugarske ulazi na Zaječar, jer će grad imati potpuno isti pritisak gasa za korišćenje u domaćinstvima i privredi u narednih 20 do 30 godina.

Gradonačelnik Miloš Simonović ocenjuje da ne postoji bojazan da će Južni tok da zaobiđe Niš, jer južni krak od Paraćina ide do Niša, od koga se račva prema Makedoniji i Kosovu i Metohiji.

"Za nas je važno da su Srbijagas i država počeli da realizuju zaključke Skupštine grada usvojene pre godinu dana, da Jugorosgas celu dividendu prvo ulaže u gasifikaciju jugoistočne Srbije ", kaže Simonović.

Lane je gradski parlament verifikovao stav da je neophodno da se dobiju pisane garancije od Vlade i Srbijagasa, da će Niš da ostane jedno od čvorišta iz kojeg će se distribuirati gas jugoistočnom delu zemlje, Kosovu i Metohiji i Makedoniji, kao i da će pored grada biti izgrađena gasna elektrana.

Prethodno su reagovale političke stranke iz čijih sedišta se čula horska ocena da je trasa preko Zaječara, o kojoj je i prošle godine govorio direktor Srbijagasa, prava ekonomska katastrofa za Niš i jug Srbije. Niški opoziocionari su se čak složili da Vlada Srbije želi da ”prevede Nišlije žedne preko vode”, jer nikome nije bilo jasno kako je jeftinije da se za gasovod buše Homoljske planine, nego da se ide Koridorom 10.

"Niš je od izgradnje Južnog toka, najviše zbog toga što je ideja o saradnji sa Rusijom potekla iz ovog grada, očekivao oživljavanje privrede i pravi razvojni zamajac", reagovao je i prethodni gradonačelnik Niša Smiljko Kostić.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nišu odgovara svaka trasa „Južnog toka”

Izvor: Politika, 13.Sep.2010

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović kaže da je nebitno da li će u Srbiju krak novog međunarodnog gasovoda ući kod Zaječara, što je skoro gotova stvar ili kod Dimitrovgrada..Niš – Prilikom nedavnog početka radova na magistralnom gasovodu od Niša preko Leskovca do krajnjeg juga Srbije generalni...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.