Nemačka donacija za Feliks Romulijanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2009, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka donacija za Feliks Romulijanu

ZAJEČAR - U Galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru danas su nemački ambasador Volfram Mas i direktor Muzeja Bora Dimitrijević potpisali ugovor između Vlade Nemačke i zaječarskog Narodnog muzeja o donaciji od devet miliona dinara.

Dimitrijević je izjavio Tanjugu da je nemačka donacija od 97.600 evra namenjena rekonstrukciji istočne kapije carske palate Feliks Romulijana, koja je pre dve godine upisana na Uneskovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << listu svetske kulturne baštine.

U projektu će takođe učestvovati i Ministarstvo kulture, koje će izdvoji 28.800 evra, zatim opština Zaječar, koja će izdvojiti 10.000 evra i Muzej iz Zaječara, koji će od sopstvenih sredstava takođe izdvojiti 10.000 evra. Dimitrijević je izrazio očekivanje da će kapija biti rekonstruisana u narednih par godina.

Direktor muzeja je objasnio da je rekonstrukcija istočne kapije carske palate Romulijana izuzetno važna, jer je to, ustvari, glavna kapija palate, kroz koju je prolazio rimski imperator Galerije u periodu između 293. i 311. godine.

"Posle 60-tih godina prošlog veka, put je napravljen tako da se do sada na Romulijanu ulazilo sa zapadne strane, u kontra smeru. Donacija je vrlo bitna, jer ćemo sada gledati da, u saradnji sa Arheološkim institutom iz Frankfurta, na istočnoj strani palate pronađemo i originalni put kojim su Rimljani dolazili i ulazili kroz tu istočnu kapiju, koju ćemo, nadam se, u narednih par godina rekonstruisati. Sredstva koja su sada obezbeđena, koja iznose preko 130.000 evra, praktično će biti dovoljna za početak radova, ali se nadamo da ćemo i dalje obezbeđivati sredstva", rekao je Dimitrijević.

On je preneo da je ambasador Nemačke, prilikom potpisivanja Ugovora o donaciji, izrazio veliko zadovoljstvo što je brzo došlo do realizacije projekta, za samo godinu dana.

Ambasador Mas je ocenio da je danas urađen izuzetno značajan kulturni posao na jednom svetski vrednom mestu, Feliks Romulijani.

Dimitrijević je podsetio da je Narodni muzej u Zaječaru već pet godina u projektu sa Arheološkim institutom iz Frankfurta na geofizičkim i geomagnetskim istraživanjima Feliks Romulijane.

"Pronađeno je više od 50 novih objekata u okolini Romulijane. Četiri objekta smo istražili, a ove godine ćemo istražiti i peti. Nadamo se da će ugovor sa Arheološkim institutom iz Frankfurta biti produžen i da će se i narednih pet godina nastaviti istraživanje i da će to doneti novu sliku onoga što se dešavalo na tom prostoru pre nego što je jedan od najvažnijih rimskih imperatora, Galerije, sagradio svoje sakralno-memorijalno zaveštanje, i nazvao ga po svojoj majci Romuli - Romulijana", rekao je Dimitrijević.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom, posebno ukazavši na vrednost projekata u kojima postoje partnerski odnosi. ON smatra da je upravo u partnerstvu- zajedničkom učešću više subjekata na nekom projektu, budućnost.

Bradić je rekao da će Romulijana, kao jedno od naših kulturnih dobara koje se nalazi na listi svetske kulturne baštine, imati prioritet u finansiranju Ministarstva za kulturu. Dodao je, takođe, da je izuzetno zadovoljan konzervatorskim i ostalim radovima na Romulijani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Donacija za restauraciju Feliks Romulijane

Izvor: RTS, 19.Jul.2009, 11:15

Nemačka donira više od devet miliona dinara za restauraciju istočne kapije carskog kompleksa Feliks Romulijana. Jedno od najvažnijih kasnoantičkih rimskih arheoloških nalazišta nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine...Nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas i direktor zaječarskog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.