Nastavu počeli bez dnevnika i krede

Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavu počeli bez dnevnika i krede

Zaječar - Zaječarski osnovci i srednjoškolci početak nove školske godine dočekali su bez dnevnika, kreda, sunđera i ostalog pribora koji im je neophodan za redovnu nastavu. Prema rečima Dragoslava Marića, načelnika Školske uprave Zaječar, sredstva za nastavu nisu kupljena jer škole nemaju para i to zato što im iz gradskog budžeta nisu isplaćena planirana sredstva.



- Ovo je presedan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po prvi put se dešava da školska godina počinje bez osnovnog pribora za rad. Imao sam sastanak sa svim direktorima zaječarskih osnovnih i srednjih škola, i svi su kazali da škole nemaju para za kupovinu jer im iz budžeta grada nisu uplaćena sredstva. Direktori navode da nedostaje i pribor i hemikalije za higijenu, kao kancelariski materijali. Nekim školama, kao što je to slučaj sa OŠ "Đura Jakšić" isključeni su i telefoni zbog neplaćenih računa. O svemu sam obavestio Ministarstvo prosvete u Beogradu, a gradonačelniku Bošku Ničiću sam uputio dopis 26. avgusta u kome sam izneo problem i zatražio prijem, ali do danas nisam dobio odgovor – kaže načelnik Marić.

Tako su juče nastavnici i profesori časove upisivali u ličnim notesima, dovijali se kredama koje su zaostale od prošle školske godine, a retki sunđeri su kružili učionicama kako bi se obrisale table. Nekoliko ovdašnjih škola imaju blokadu računa jer su pojedini nastavnici i profesori tužili svoje obrazovne ustanove zbog neisplaćenih jubilarnih nagrada i sud je presudio u njihovu korist. Kako lokalna samouprava nije obezbedila sredstva za namenu jubilarnog nagrađivanja, škole nemaju novac da isplate svoje zaposlene, pa su zbog toga u blokadi. Prema rečima gradonačelnika Ničića, sve škole su još prošle godine obaveštene da iz budžeta neće biti novca za nagrađivanje jer je, između ostalog, potpuno neumesno da jedino prosvetari dobijaju nagrade u ovo teško vreme ekonomske krize.

Prema rečima gradonačelnika Ničića, svim školama se redovno isplaćuju planirana sredstva.

- Sve škole su dobile novac shodno planu, i tako će biti nadalje. Pre par dana smo im uplatili po 200.000 dinara. Zašto su tim parama plaćali druge račune koji nisu prioriteti, a nisu kupili krede? Plaćamo im redovno vodu, struju, grejanje i tvrdim da su im sve dadžbine podmirene! Jedino ne uplaćujemo onim školama koje su u blokadi zbog jubilarnih nagrada, a blokirali su sami sebe. Neka nastavnici povuku tužbe pa će im se odblokirati račun i dobiće sredstva kao i sve ostale škole – tvrdi Ničić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.