Izvor: Blic, 11.Nov.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Našli salmonelu u mlevenom mesu

ZAJEČAR - Ekipa zaječarskog Zavoda za javno zdravlje „Timok” otkrila je salmonelu u tek dopremljenom mlevenom mesu u vrtiću „Đurđevak”, gde je više od 20 dece zaraženo ovom bakterijom. Epidemiolozi su u vrtiću uzimali uzorke hrane ispitujući prethodnu epidemiju i uzeli i uzorak mlevenog mesa koje je stiglo samo dva sata ranije u vrtić. Pokazalo se da je mleveno meso pozitivno na salmonelu.



Od početka epidemije broj registrovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dece u zaječarskom vrtiću „Đurđevak” koja su zaražena salmonelom popeo se na 20, a pozitivne rezultate ima i jedna vaspitačica koja, kako nam je rečeno u Zavodu za javno zdravlje „Timok” u Zaječaru, nije nosilac, već takođe žrtva. Uzrok epidemije ostaće neotkriven jer je reagovano sa nedelju dana zakašnjenja, ali je zato sprečena nova epidemija u istom vrtiću.

- Naše ekipe, koje su bile o epidemiji obaveštene kasno, tek sedam dana od pojave su otišli po uzorke u vrtić. Sva hrana sa početka epidemije je već bila uništena ili potrošena, ali smo za svaki slučaj uzeli uzorke drugih namirnica. Tada je, pored jaja, mleka, sira i drugih namirnica, uzeto za analizu i mleveno juneće meso. Pokazalo se da je pozitivno na salmonelu grupe „C” koja je uzrok epidemije. Međutim, ovo meso nije bilo uzrok zaraze jer je u vrtić dopremljeno dva sata pre našeg dolaska - kaže dr Ljubiša Đorđević, direktor ZJZ „Timok”.

Epidemiolozi su naložili povlačenje mesa iz upotrebe i time sprečili još jednu epidemiju u vrtiću. Obaveštene su sanitarna i veterinarska inspekcija, a odmah je otkriveno odakle je meso dopremljeno. U zaječarsku mesaru iz koje potiče zaražena mlevena junetina otišle su ekipe da uzorkuju sve namirnice i sve vrste mesa. Te analize još nisu gotove, a dok ne budu završene mesara normalno radi.

- Provera ispravnosti mesa je zakonom obavezna i sve meso mora biti pod veterinarskom kontrolom - kaže dr Đorđević. On napominje da je meso moglo biti zaraženo i u transportu, ili od strane dobavljača. Kako se ime mesare za sada ne iznosi u javnost, o daljem postupku pokušali smo da saznamo od Vesne Savić, načelnice Sanitarne inspekcije.

- Nisam u toku šta se dešava jer imam slobodan dan - kazala je načelnica Savić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.