Milan Lane Gutović selektor u Zaječaru

Izvor: TimockeVesti.net, 04.Nov.2012, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milan Lane Gutović selektor u Zaječaru

Vatrogasci su najzad izdali privremenu dozvolu za protivpožarnu bezbednost pa će na sceni zaječarskog pozorišta ipak biti održani 21. „Dani Zorana Radmilovića”.
Prvi laureat nagrade „Zoran Radmilović” za glumačku bravuru, pre dve i po decenije, na Sterijinom pozorju u Novom Sadu (od tada se dodeljuje svake godine) Milan Lane Gutović postao je i ovogodišnji selektor popularnog zaječarskog glumačkog festivala i uveren je da će se njegov izbor predstava za ovu feštu, od >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << 9. do 17. novembra, svideti publici.
Prvi put zaječarski festival će ove godine imati i pretfestivalsko veče sa glumcima Puls teatra iz Lazarevca, koji će izvesti hvaljenu predstavu „Sunce tuđeg neba”, po tekstu Milovana Mračevića, u režiji Aleksandra Lukača.
I to će biti tek zagrevanje za zvanično otvaranje festivala, sutradan, kada će prvu predstavu u zvaničnoj konkurenciji za nagrade „Putujuće pozorište Šopalović”, po tekstu Ljubomira Simovića, u režiji Miloša Jagodića, izvesti glumci Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović”.
U programu zvaničnog otvaranja festivala, pre izvođenja zaječarske predstave, učestvovaće Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke i glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je pre dve godine u Zaječaru dobio glavnu nagradu festivala „Zoran Radmilović”.
Ta nagrada biće i ove godine dodeljena najboljem glumcu, pored nagrade „Zoranov brk” koja će biti dodeljivana svake večeri najboljem akteru u svakoj predstavi. Prvi put ove godine, kako nas je obavestio direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić, biće dodeljena i nagrada za životno delo.
Publika će drugog dana festivala videti glumce Knjaževsko-srpskog teatra „Joakim Vujić” iz Kragujevca sa predstavom „Jedan čovek, dvojica gazda” Ričarda Bina, u režiji Nebojše Bradića, a potom i predstavu Teatra Madlenijanum „Tajna Grete Garbo” Mire Gavrana, u režiji Đurđa Tešića.
Petog dana festivala Gradski teatar iz hrvatske Virovitice izvešće predstavu „Kveč” Stivena Berkofa (reditelj Dražen Ferenčin), a sutradan, 14. novembra, biće posebno svečano. Zvezdara teatar izvešće predstavu „Kumovi” Dušana Kovačevića, koji je i reditelj, a pre početka ove predstave poznatom teatrologu i akademiku Dušanu Kovačeviću biće svečano uručena nagrada za životno delo.
Do kraja festivala publika će videti i predstavu Ateljea 212 „Terapija”(tekst Jordana Cvetkovića, režija Gorana Markovića). Isto pozorište izvešće sutradan, 16. novembra i predstavu „Zbogom SFRJ” tekstopisca i reditelja Kokana Mladenovića, da bi poslednjeg dana festivala opet nastupili zaječarski glumci u predstavu „Čija je moja koža” autora Žarka Jokanovića, u režiji Miloša Jagodića.
U završnoj smotri zatvaranja festivala, kako je predviđeno, učestvovaće selektor Milan Gutović i srpski ministar kulture Bratislav Petković.
Odgovor na „prozivku” iz Užica
Upravnik zaječarskog teatra Vladimir Đuričić odgovorio nam je i na „prozivku” iz užičkog pozorišta da se ove godine preklapaju datumi dva festivala. Nismo, veli, srećni zbog činjenice da se preklapaju dva tako značajna pozorišna festivala: Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu i „Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru.
– Niti je to nama u interesu, niti nam je to bila namera – kaže Đuričić. – Podsećam užičke prijatelje i javnost Srbije da nam je protivpožarna inspekcija zatvorila zgradu za rad s publikom, još u aprilu ove godine, i da je bio doveden u pitanje i festival i opstanak našeg pozorišta. Dobili smo, najzad privremenu dozvolu, a dok smo je iščekivali bili smo primorani da početak festivala pomeramo, iz dana u dan. Nismo mogli da ga održimo u oktobru, kako to uvek činimo. To je cela istina – kaže Đuričić.
S. Todorović, Politika

Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.