Ilić:Valjevu se otima strani investitor

Izvor: S media, 26.Jan.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić:Valjevu se otima strani investitor

Odluka Ministarstva ekonomije da stimuliše otvaranje fabrike slovenačkog Gorenja u Zaječaru većim budžetskim izdvajanjima nego za Valjevo, pogrešno je sprovodjenje decentralizacije i razvnomernog regionalnog razvoja i otimanje stranih investitora, ocenio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić.

"Za budžet Srbije, kao i za imidž naše države u svetu, krajnje je štetan pristup da se strani investitor podstiče da menja opredeljenje o nastavku proširenja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << postojeće proizvodnje u istom gradu, tako što će izgraditi fabriku u drugom gradu ako dobije veće

stimulacije za novozaposlenog radnika", rekao je Ilić za Betu.

Gorenje otvara novu fabriku u Zaječaru

Ilić je naveo da se Gorenju nudi 3.000 evra po novozaposlenom ako napravi novu fabriku na već kupljenom placu u Valjevu, a 10.900 evra ako takvu fabriku izgradi u Zaječaru.

Valjevci iznenađeni odlukom da Gorenje gradi u Zaječaru

"Ako već nadležne državne institucije ne stimulišu nove potencijalne strane ulagače da dodju i investiraju u Valjevu, zašto se Valjevu otima strani investitor, kojeg je lokalno rukovodstvo samostalno privuklo i dovelo bez 'specifičnih' državnih stimulansa", zapitao je Ilić.

Valjevo je, kako je dodao, po klasifikaciji koje je predložilo Ministarstvo ekonomije svrstano u najrazvijenije gradove i opštine u zemlji, a prema zvaničnim izveštajima Republičkog zavoda za statistiku to je grad u Srbiji u kome se najteže živi.

"Nelogično je da strani investitor za otvaranje fabrike u Zaječaru dobija više od tri puta veće budžetske stimulanse po novozaposlenom i dodatne povoljnosti za lokaciju kada je prosečna plata u novembru u Zaječaru bila 30.916, a u Valjevu 28.354 dinara, kao i da je

nezaposlenost u Zaječaru manja nego u Valjevu, istakao je Ilić.

Gradjani Valjeva, medju kojima je i on, treba, kako je rekao, da budu obavešteni da li su Gorenju ponudjeni isti uslovi ako nastavi započetu realizaciju ugovorenog projekta u Valjevu, kao što su oni koji su ponudjeni u Zaječaru.

Ilić je ukazao da Srbija nije tako bogata država da bi nadležno ministarstvo trošilo državne pare za izgradnju infrastrukture u Zaječaru za ispunjenje obećanja datih Gorenju ako investira u Zaječar, iako je Valjevo novcem iz lokalnog budžeta već obezbedilo uslove za novi investicioni ciklus Gorenja.

Podsticanje Gorenja da menja investicione planove, prema njegovoj oceni, možda imaju političku pozadinu jer gradonačelnik Zaječara politički blizak ljudima koji odlučuju o podsticajnim sredstvima iz republičkog budžeta.

"Posledica takvih odluka mogla bi da bude da se ubuduće subvencije dele na osnovu izjašnjavanja direktora lokalnih preduzeća u Srbiji da li će da pristupe i podrže ili ne, političku opciju dodeljivača subvencija", upozorio je Ilić.

On je podsetio da je i italijanska kompanija Golden ledi (Lady) investiranje započeto u Valjevo nastavila nastavila u Loznici gde je gradonačelnik pripadnik političke stranke u čijem resoru je Ministarstvo ekonomije.

"Ako se slučaj Valjeva sa kompanijom Golden ledi mogao posmatrati kao najava, plašim se da se otimanje Gorenja Valjevu može tretirati kao implementacija novog pristupa decentralizaciji i ravnomernom regionalnom razvoju zasnovanog na diskriminatorskim, netransparentnim i politički motivisanim kriterijumima koje praktikuje dodeljivač

subvencija", rekao je Ilić.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.