Izvor: Blic, 17.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradska vlast u Zaječaru uverava da su takse zakonite

ZAJEČAR - Ivan Joković, predsednik zaječarske Skupštine, tvrdi da Ustavni sud nije presudio da su odluke zaječarske vlasti o taksama za gradsko građevinsko zemljište nezakonite. On kaže da je sud utvrdio da su samo pojedine odredbe opštinske odluke protivne ustavu, a da privrednici koji osporavaju takse, iznose neistine.

Na pitanje da obrazloži >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tvrdnju, naročito citat iz odluke Ustavnog suda da je „utvrđeno da predsednik opštine utvrđuje vrednost boda i promenu koeficijenta svojim rešenjem nesaglasno sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o finansiranju lokalne vlasti", Joković nije imao objašnjenje, a na kopiji odluka Ustavnog suda koju je imao pred sobom, ovaj deo o predsedniku opštine nije bio odštampan.

- Podvlačim da je visina taksi srazmerna površini koju neko koristi. Godišnje takse za zemljarinu koje su privrednici izneli u javnost su netačne - kazao je Joković, ali nije imao podatke da to i potvrdi, već je naveo da će oni biti uskoro dostupni.

Predsednik zaječarske Skupštine kritikovao je i Privrednu komoru koja je stala na stranu oporezovanih privrednika.

- Očekivao sam od Privredne komore da se bavi mnogo ozbiljnijim stvarima, recimo, da kritikuje odluke Vlade. Činjenica je da je novac od građevinskog zemljišta izvorni prihod grada, i da se tim novcem zidaju mostovi, prave putevi. Ovo liči na predizbornu kampanju Privredne komore. Što se prijema privrednika kod lokalnih čelnika tiče, ja sam o tome čuo putem medija, niko mi se nije obratio. Zvanično pismo za koje oni kažu da je dostavljeno opštini pre desetak dana do mene nije stiglo. Uostalom, mogli su da me pozovu telefonom, niko ne beži od razgovora sa njima - kazao je predsednik Skupštine. Po njegovim rečima, gradska uprava za sada nije dobila ništa zvanično od Ustavnog suda tako da će se takse do daljeg uobičajeno naplaćivati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.